Paus Franciscus zegent Tongerse Kroningsfeesten

Aan de vooravond van de 18de editie van de Tongerse Kroningsfeesten heeft de paus zijn zegen uitgesproken over de grootste processie van het land.
24/06/2016 - 14:57
Paus Franciscus en bisschop Patrick Hoogmartens © bisdom Hasselt

Met een groot hart zegent de paus alle 3.000 deelnemers, de Tongerse geloofsgemeenschappen, de gelovigen in het bisdom Hasselt en alle pelgrims die tussen 3 en 10 juli Tongeren bezoeken, vertelt mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt. Hij ontving de apostolische zegen via een brief, die gericht is aan alle deelnemers en bezoekers van de Kroningsfeesten. Daarin dankt de paus de inwoners van Tongeren voor hun trouw aan een eeuwenoude traditie en voor hun toegewijd engagement. Zij maken van deze mariale week voor de hele regio een gebeurtenis van geloof en blijdschap, schrijft paus Franciscus. Hij vraagt in dit jubileumjaar van Barmhartigheid aan Maria om allen te leiden door de zachtheid van haar gelaat, zodat iedereen de blijdschap van Gods tederheid mag herontdekken.

Beeld van geluk

De zevenjaarlijkse Kroningsfeesten, die erkend zijn als immaterieel cultureel erfgoed, vinden plaats op 3, 5, 8 en 10 juli. Het is een groots gebeuren waar velen elkaar vinden rond Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap. Een traditie die teruggaat tot 1890 toen het genadebeeld werd gekroond, weet Georges Willemaers, voorzitter van het organiserende Kroningscomité. Het hele evangelie wordt uitgebeeld vanuit het leven van Maria. Dat gebeurt in vier processies in het centrum van de stad en evenveel avondspelen vóór de toren van de basiliek. De zegen van de paus betekent in de eerste plaats een grote waardering voor de 3.000 deelnemers. Maar zeker ook voor de bestuursleden van de processiegroepen en straatcomités: zij hebben zich meer dan drie jaar lang hierop voorbereid. Het is een grote eer dat paus Franciscus de Kroningsfeesten erkent. Thema van de achttiende editie is Beeld van Geluk. Er worden honderdduizenden mensen verwacht. Ook koning Filip en koningin Mathilde zullen op zondag 3 juli aanwezig zijn.

Persoonlijke ontmoeting

Het was bisschop Hoogmartens zelf die paus Franciscus vorig jaar, tijdens een persoonlijke ontmoeting, op de hoogte bracht van de Kroningsfeesten. Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap is immers de patrones van het bisdom Hasselt, dat volgend jaar 50 jaar bestaat. De aanloop naar dit jubileum begint bij de Kroningsfeesten en eindigt in de zomer van 2017 na de Virga Jessefeesten in Hasselt. In de ontmoeting die ik had met de paus, heb ik hem dit verteld en zijn zegen gevraagd. Daarna heb ik mijn vraag herhaald via een brief aan de nuntiatuur. Het doet me bijzonder veel deugd dat hij, via staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin, zijn pauselijke zegen uitspreekt over alle 3.000 deelnemers, de Tongerse parochies en bij uitbreiding de gelovigen in het bisdom Hasselt. Maar ook over de mensen die naar de Kroningsfeesten komen kijken, en die deelnemen aan de vieringen rond Maria Oorzaak Onzer Blijdschap.

De brief van paus Franciscus wordt dit weekend in alle Limburgse kerken voorgelezen. Tegelijkertijd roept bisschop Hoogmartens de parochianen op om begin juli naar Tongeren te trekken. Maria, zal in die dagen voor onze provincie, voor ons bisdom en ver daarbuiten een bron zijn van vreugde en geluk.