Paus Franciscus ziet ‘Johannes XXIV’ als zijn opvolger

De paus maakt hiermee duidelijk dat zijn opvolger de hervormingen die hij gestart is moet voorzetten en verdiepen. 
05/09/2023 - 14:42
Persconferentie tijdens de terugvlucht uit Mongolië
Persconferentie tijdens de terugvlucht uit Mongolië © Vatican Media

Op een vraag van de Amerikaanse journalist Gerard O'Connell (America) over een mogelijk bezoek aan Vietnam benadrukte paus Franciscus de opmerkelijke vooruitgang bij de relaties met dat land: 'Beide partijen zijn bereid om elkaar te begrijpen en te zoeken naar manieren om vooruitgang te maken. Er waren problemen, maar die worden vroeg of laat opgelost.’ Op de vraag naar mogelijke reisplannen naar Vietnam blikte hij weliswaar met een knipoog, maar toch ook onverwacht vooruit op zijn opvolging:

‘Als ik de reis naar Vietnam niet maak, gaat Johannes XXIV daar zeker heen.’

Franciscus legt hiermee spreekwoordelijk het verband met Johannes XXIII (1958-1963), van wie bekend is dat hij de ramen van de Kerk openzette en een concilie samenriep. De paus maakt hiermee ook duidelijk dat hij ervan overtuigd is dat zijn opvolger de hervormingen die hij gestart is moet voorzetten en verdiepen. 


Minder reizen 

Het gesprek vond plaats in het vliegtuig op de terugreis van Mongolië. Traditioneel beantwoordt de paus dan vragen van meegereisde journalisten.

De paus gaf toe dat reizen door zijn gezondheidstoestand en vooral de problemen aan zijn knie- en heup niet meer zo eenvoudig is. Dat impliceert dat zijn reis van eind van de maand naar Marseille allicht de laatste pausreis van dit jaar wordt. Hij maakte eerder wel al bekend dat hij van plan is om volgend jaar naar zijn vaderland Argentinië te reizen. 


Beperkte publieke toegang tot synode

Vooruitblikkend op de komende synode van oktober in Rome kondigde hij aan dat de journalisten, die zijn uitgenodigd om verslag uit te brengen van de synode, de synodevergaderingen waar de debatten tussen synodeleden en theologische raadgevers plaatsvinden niet kunnen bijwonen. Dat moet er volgens de paus voor zorgen dat het religieuze karakter van de bijeenkomst bewaard blijft en dat er tijdens die debatten vrij kan worden gesproken. Slechts de eigen Vaticaanse media en geselecteerde deelnemers krijgen toegang tot de synodezaal.

De persdienst van het Vaticaan zal journalisten wel dagelijks informeren over het verloop van de synode.

De uitspraak is toch opmerkelijk omdat paus Franciscus journalisten onlangs nog heeft uitgenodigd om in een positieve geest verslag uit te brengen van de bijeenkomst. 

Bron: Vaticannews.va