Paus geeft nieuwe taak aan kardinaal Turkson

De 73-jarige Ghanese kardinaal wordt kanselier van de Pauselijke Academie voor Wetenschappen.
05/04/2022 - 09:35
Kardinaal Turkson
Kardinaal Turkson © Vatican Media

Paus Franciscus heeft de Ghanese kardinaal Peter Kodwo Appiah Turkson aangesteld als nieuwe kanselier van de Pauselijke Academie voor Wetenschappen en de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen. Hij volgt in beide functies de Argentijnse aartsbisschop Marcelo Sanchez Sorondo op, die in september 80 jaar wordt en sinds 1998 aan het hoofd stond van beide instellingen. De oprichting van de Pauselijke Academie van Wetenschappen gaat al terug tot 1603. 

Kardinaal Turkson (73) stond sinds de oprichting van het nieuwe Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling in het begin van 2017 aan de hoofd van dat beleidsorgaan. Na vijf jaar werd zijn mandaat niet vernieuwd.

Peter Turkson werd in juli 1975 tot priester gewijd. In 1993 werd hij door paus Joannes Paulus II benoemd tot bisschop van Cape Coast en een jaar later ook tot bisschop gewijd. Van 1997 tot 2004 was hij voorzitter van de Nationale Bisschoppenconferentie in Ghana. De Poolse paus creëerde hem in 2003 tot eerste kardinaal van zijn land. Op de Afrikasynode maakte kardinaal Turkson zoveel indruk op paus Benedictus XVI dat die hem naar Rome haalde als voorzitter van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede

Bron: Vaticannews.va/VIS