Paus: 'Geneeskunde moet ten dienste staan van het leven'

Paus Franciscus roept de artsen op om hun geweten te volgen, het welzijn van hun patiënten voor ogen te houden en niet toe te geven aan allerlei druk.
20/09/2019 - 14:44
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 26 juni 2019
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 26 juni 2019 © VaticanNews

Paus Franciscus heeft dokters en verzorgden vandaag tijdens een ontmoeting met een delegatie van de Italiaanse Nationale Federatie van de Orde van Chirurgen en Tandartsen opgeroepen om geen medicijnen voor te schrijven die tegemoetkomen aan de doodswens van hun patiënten. De geneeskunde moet altijd ten dienste staan van het leven, zei de paus

Geneeskunde is per definitie een dienst aan het menselijke leven. Paus Franciscus

De paus heeft begrip ervoor dat de verantwoordelijkheid van gezondheidswerkers door de veranderde sociale context sterk is toegenomen. Hij erkende ook dat artsen in onze samenleving vaak onder grote druk staan om hulp te verlenen of zelf rechtstreeks de dood te veroorzaken van patiënten bij euthanasie. Hij waarschuwde voor vals medeleven en herinnerde aan de eed van Hippocratesdie een absoluut respect voor het menselijke leven en zijn heiligheid vereist. Geneeskunde is een dienst aan het menselijke leven en zij moet ten dienste staan van de mens. Ze moet ook bijdragen tot zijn spirituele en materiële integriteit: Ziekte is veel meer dan een klinisch feit.