Paus groet de Belgische pelgrims

Tijdens zijn wekelijke audiëntie heeft hij ook het antisemitisme, en in het bijzonder in Italië, veroordeeld.
13/11/2019 - 14:57

De paus bracht tijdens zijn wekelijke audiëntie van woensdag een bijzondere groet aan de Belgische pelgrims uit het vicariaat Waals Brabant, onder leiding van monseigneur Jean-Luc Hudsyn. Paus Franciscus: Ik groet van harte de Franstaligen. We vragen de Heer om zijn Geest uit te storten over echtparen en christelijke gezinnen, opdat zij waarachtig zouden durven getuigen van geloof, hoop en naastenliefde. Bisschop Jean-Luc Hudsyn en de leden van zijn vicariale raad woonden vanmorgen ook de eucharistie met paus Franciscus bij en zij bezochten vanmiddag de Sint-Pietersbasiliek.

Mgr. Jean-Luc Hudsyn en zijn vicariale raad in de Sint-Pietersbasiliek
Mgr. Jean-Luc Hudsyn en zijn vicariale raad in de Sint-Pietersbasiliek © Anne-Elisabeth Nève

Paus Franciscus heeft vandaag ook nogmaals uitdrukkelijk het antisemitisme veroordeeld. Hij waarschuwde expliciet voor de onmenselijke, onchristelijke wedergeboorte van het antisemitisme in Italië. Op een moment dat de wereld dacht dat de wreedheden van de Holocaust achter ons liggen, is er hier en daar een hergeboorte van Jodenvervolging. Joden zijn onze broers. Zij moeten niet vervolgd worden.

De uitspraken van de paus komen kort nadat de Italiaanse senator en 89-jarige overlevende van Auschwitz, Liliana Segre, opriep op tot de oprichting van een parlementaire commissie om haat, racisme en antisemitisme te bestrijden. Segre onthulde dat zij dagelijks wordt onderworpen aan bijna 200 aanvallen en beschimping via sociale media, wegens die joodse achtergrond.