Paus heeft gesprek met aartsbisschop Georg Gänswein

Paus Franciscus toont met zijn gesprek met mgr. Gänswein, de persoonlijke secretaris van Benedictus XVI, dat hij een man van verzoening en dialoog is.
10/01/2023 - 17:07
Aartsbisschop Georg Gänswein (midden) met paus Benedictus XVI
Aartsbisschop Georg Gänswein (midden) met paus Benedictus XVI © Philippe Keulemans

De persdienst van het Vaticaan bevestigt dat paus Franciscus gisteren maandag een gesprek heeft gehad met aartsbisschop Georg Gänswein (66), sinds 1996 de persoonlijke secretaris van wijlen paus Benedictus XVI en prefect van diens Pauselijke Huishouden. Hij bleef ook prefect van het Pauselijke Huishouden van Franciscus, tot die hem in februari 2020 officieel 'verlof gaf' om zich volledig te kunnen wijden aan de emeritus paus, wiens gezondheid toen al geleidelijk aan het afnemen was. Het verlof is echter nooit 'officieel gemaakt' en tot op vandaag staat Gänswein in het pauselijke jaarboek vermeld als prefect van het Pontificaal Huis, zonder vermelding van een vorm van verlof. Wellicht hebben ze het dus ook gehad over Gänsweins toekomst. 

Boek

De ontmoeting vond plaats op de vooravond van de publicatie van het 330 pagina's tellende boek Nient’altro che la verità (Niets dan de waarheid) van mgr. Gänswein, waarin hij volgens zijn uitgever de verdediging op zich neemt van Benedictus XVI en details onthult over aanvallen tegen de emeritus paus, de spanningen tussen de twee mannen in het wit en intriges in de kleine stadstaat. De auteur beklaagt zich in het boek naar verluidt ook over hoe paus Franciscus hem aan de kant schoof als protocolchef. Hij vertelt dat de emeritus paus niet zoals gedacht permanent in het Mater Ecclesiaeklooster in de tuinen van het Vaticaan verbleef, maar af en toe ook voor korte tijd naar de voormalige pauselijke zomerresidentie in Castel Gandolfo aan het meer van Albano trok, om in de zomer aan de soms loden hitte in Rome te ontkomen.

Gekwetst

De krant Le Figaro, die het manuscript van het boek al kon inkijken, bestempelt het als een zeldzaam en gedetailleerd getuigenis van iemand die erg gekwetst is. Hij probeert zichzelf ook te rechtvaardigen en te bewijzen dat hij niet heeft gefaald. Dat een persoonlijke secretaris een boek schrijft met zijn memoires is overigens niet zo uitzonderlijk. De Poolse aartsbisscvop Stanislas Dziwisz, de voormalige secretaris van paus Joannes Paulus II, publiceerde eerder al een gelijkaardig boek, al was dat lang niet zo gedetailleerd en zeker niet rancuneus. Gänswein geeft overigens zijn eigen interpretatie van 'de waarheid'. Daarom moet dit boek ook met voorzichtigheid en terughoudendheid worden gelezen, schrijft Le Figaro. Desondanks biedt het een magistrale samenvatting van het pontificaat van paus Benedictus XVI.

De voormalige privésecretaris getuigt dat zowel hij als paus Benedictus XVI verrast waren door de keuze van zijn opvolger, maar hij schrijft ook dat de Duitse paus die keuze altijd in alle sereniteit heeft aanvaard.

Liturgie

Opmerkelijk is het hoofdstuk over de liturgie, waarin Gänswein onder meer getuigt en zijn ongenoegen uitspreekt over het feit dat de emeritus paus niet werd geraadpleegd over het terugdraaien van de tegemoetkomingen aan de traditionalistische Sint-Pius X Priesterbroederschap, die in de ogen van de Argentijnse paus koppig de uitgestoken hand negeerde en de belangrijkste verwezenlijkingen van het Tweede Vaticaans Concilie weigerde te aanvaarden. Nient'altro che la verità getuigt dat zich hier een breuk heeft voorgedaan tussen Franciscus en Benedictus XVI en dat die laatste tot het einde van zijn leven ervan overtuigd bleef dat de huidige paus hiermee een vergissing heeft begaan, omdat het nooit verstandig is om een groep in de hoek te zetten, waardoor zij zich vervolgd voelen en ten koste van alles hun identiteit willen vrijwaren tegen de vijand

Bron: Vaticannews.va/Reuters/Le Figaro