Paus heeft meerjarig synodaal proces gelanceerd
Paus Franciscus heeft vanmorgen met een eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek het officiële startschot gegeven voor de XVIde Gewone Algemene Vergadering van de Bisschoppensynode. De viering opende met een processie met de bisschoppen en kardinalen, maar ook een 25-tal afgevaardigden van de verschillende continenten onder wie ook 2 jongeren, religieuzen en een gezin uit de DR Congo.
Een synodale Kerk is een Kerk die wil luisteren. Paus Franciscus (in 2015)
In zijn homilie vanmorgen nam hij de evangelielezing van de dag, over de ontmoeting van Jezus met een rijke jongeling, als uitgangspunt voor een reflectie over synodaliteit: Een synode vieren betekent samen op dezelfde weg lopen, samen. In navolging van Jezus benadrukte hij drie werkwoorden die kenmerkend zijn voor de synode: ontmoeten , luisteren en onderscheiden.
In de evangeliën zien we Jezus vaak op reis, open voor een ontmoeting met degenen die Hij onderweg ontmoet. Net als Jezus zijn ook wij geroepen om experts te worden in de kunst van de ontmoeting. Dat impliceert openheid voor God, tijd voor gebed en aanbidding en luisteren naar wat de Heilige Geest ons vertelt. Het vereist ook openheid naar anderen, maar ook moed en de bereidheid om ons door hen te laten uitdagen.
Blijvend synodaal
Zaterdagochtend 9 oktober was er ook al een viering en een werksessie in de Synodezaal in het Vaticaan met naast de paus en kardinaal Jean-Claude Hollerich (moderator van de bisschoppensynode van oktober 2023) ook gelovigen uit verschillende delen van de wereld, met een getuigenis van onder meer broeder Aloïs van Taizé en de deelname van onze langenoten Alphonse Borras (lid van de theologische commissie voor de voorbereiding van de synode) en professor Arnaud Join-Lambert.
Franciscus riep ook toen al alle gelovigen op tot eenheid, moed en engagement. Als niet iedereen werkelijk deelneemt, dreigt het spreken over communio slechts een vrome intentie te blijven. Synodaliteit betekent de bereidheid zich te laten leiden naar waar God wil en niet waar onze ideeën en persoonlijke voorkeuren ons heen zouden brengen. Het proces moet volgens de niet resulteren in een andere Kerk, maar in een Kerk die anders is, die zich onderscheidt. Als synodaliteit ernstig wordt genomen, met mensen die goed naar elkaar en naar Gods stem luisteren, bestaat er volgens de paus een kans dat de Kerk blijvend synodaal wordt. Als gevolg daarvan zou de Kerk weer dichter bij de mensen kunnen staan, aldus de paus.
Volgende week volgt op diocesaan vlak de lancering van een eerste fase van een half jaar beraadslaging in alle bisdommen over de hele wereld. Daarmee maakt de paus ook duidelijk dat de synode aan de basis van start gaat en dat deze eerste fase gewijd is aan het luisteren. Tegelijk streeft hij ernaar dat alle niveaus van de Kerk - in alle delen van de wereld - actief bij het proces worden betrokken. Na een synthese en een evaluatie volgt dan een overleg op continentaal niveau en uiteindelijk ook een bisschoppensynode in Rome in oktober 2023. Met deze manier van werken hoopt paus Franciscus zo veel mogelijk mensen bij de raadpleging te kunnen betrekken. Na de ervaringen met onder meer de Synodale Weg in Duitsland wordt bij de lancering ook gewaarschuwd voor onrealistische verwachtingen.
Bron: VIS