Paus herdenkt publicatie encycliek 'Ut unum sint'

Paus Franciscus brengt in een brief hulde aan de oecumenische toenadering van de voorbije 25 jaar n.a.v. de publicatie in 1995 van 'Ut unum sint'.
26/05/2020 - 15:34
Paus Franciscus en kardinaal Kurt Koch
Paus Franciscus en kardinaal Kurt Koch © Vatican Media

In een brief aan kardinaal Kurt Koch, de voorzitter van de Pauselijke Raad ter Bevordering van Christelijke Eenheid, herinnert paus Franciscus aan de encycliek Ut unum sint van Joannes Paulus II uit 1995 en herhaalt hij het belang van de inzet voor de volledige eenheid van alle christenen. De encycliek werd 25 jaar geleden gepubliceerd. Paus Joannes Paulus II benadrukte daarin onder meer dat het pad naar de hereniging van de christelijke Kerken onomkeerbaar is. Hij herinnerde destijds ook eraan dat dit streven naar eenheid, onder impuls van het Tweede Vaticaans Concilie, een werk is van de Heilige Geest.

Eenheid is niet in de eerste plaats een resultaat van onze daden, maar een gave van de Heilige Geest. Paus Franciscus

Paus Franciscus schrijft in zijn brief aan kardinaal Koch: Op deze verjaardag dank ik de Heer voor de manier waarop Hij met Zijn genade ons als christenen heeft geholpen bij het streven naar volledige eenheid. Ik deel ook het gezonde ongeduld van degenen die soms denken dat we meer kunnen en moeten doen om te helpen. Tegelijk benadrukt Franciscus dat deze 25ste verjaardag ook een aanleiding is om dankbaar te zijn voor de vele stappen van toenadering die intussen al werden gezet, voor het overwinnen van vooroordelen en voor de versterking van de wederzijdse kennis, theologische dialoog en samenwerking. De paus spreekt ook zijn dank en waardering uit voor al wie zich voor die toenadering hebben ingezet. Tot slot benadrukt hij dat het pad naar de eenmaking nog niet voltooid is en dat er nog altijd nood is aan profetische gebaren.

Bron: Vaticannews.va