Paus hernieuwt dringende oproep tot vrede, voor God is niets onmogelijk

De eerste algemene audiëntie van paus Franciscus na 5 weken zomerrust werd even opgeschrikt door een demonstratie van dierenrechtenactivisten.
08/08/2024 - 15:19
Paus Franciscus geeft zijn zegen na de algemene audiëntie van woensdag 7 augustus 2024
Paus Franciscus geeft zijn zegen na de algemene audiëntie van woensdag 7 augustus 2024 © Vatican Media/Dicastery for Communication

Na vijf weken zonder publieke optredens, gaf de paus opnieuw zijn wekelijkse algemene audiëntie op woensdag. Hij zet zijn catechese voort over het werk van de heilige Geest, na de schepping nu in het verlossingswerk van Jezus Christus. 

Wanneer we ons in de Kerk of in ons leven soms afvragen: Hoe moet het verder? Hoe kunnen we met deze situatie omgaan? dan kan het helpen om te denken aan de woorden van de engel aan Maria: 'Voor God is niets onmogelijk.' Lucas 1,37

Na de catechese zei paus Franciscus dat hij 'de situatie in het Midden-Oosten met grote bezorgdheid blijft volgen'. 

Ik herhaal mijn oproep aan alle betrokken partijen dat het conflict zich niet verspreidt en dat er op alle fronten onmiddellijk een staakt-het-vuren komt, te beginnen met Gaza, waar de humanitaire situatie zeer ernstig en onhoudbaar is.

Paus Franciscus

De paus zei te bidden 'dat de oprechte zoektocht naar vrede de strijd zal doven, liefde haat zal overwinnen en wraak zal worden ontwapend door vergeving'. Hij vroeg ook om samen met hem te bidden 'voor het gekwelde Oekraïne, Myanmar en Soedan'. 

Tot slot riep hij op om onze inspanningen te bundelen 'dat etnische discriminatie in regio's van Pakistan en Afghanistan wordt geëlimineerd, en met name discriminatie tegen vrouwen'. 

Tijdens de algemene audiëntie protesteerden 2 dierenrechtenactivisten van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) tegen stierengevechten. Twee vrouwen sprongen over de afscheiding van het publieksgedeelte en toonden een spandoek met de tekst 'stierengevechten zijn een zonde'. De dierenrechtenorganisatie hoopt met de actie paus Franciscus ertoe te motiveren om stierengevechten te veroordelen. 

Dierenrechtenactivisten protesteerden tegen stierengevechten tijdens de algemene audiëntie van de paus op 7 augustus
Dierenrechtenactivisten protesteerden tegen stierengevechten tijdens de algemene audiëntie van de paus op 7 augustus © Daniel Ibañez/CNA met toestemming