Paus huldigt stichter van Broeders van de Christelijke Scholen

De paus looft stichter De La Salle van de Broeders van de Christelijke Scholen als onderwijsvernieuwer en voorvechter van onderwijs voor iedereen.
17/05/2019 - 12:51
Ook enkele leerlingen van scholen van de broeders waren bij de paus uitgenodigd
Ook enkele leerlingen van scholen van de broeders waren bij de paus uitgenodigd © Vatican Media

Paus Franciscus heeft een 300-tal leden van de congregatie van de Broeders van de Christelijke Scholen opgeroepen om zich in te zetten voor een cultuur van de opstanding, om hoop te bieden aan wie slachtoffers is van schrijnende armoede en achterstelling. Hij herinerde aan het charisma van Jean-Baptiste De La Salle (1651-1719), de stichter van de congregatie, en moedigde de broeders aan om zich in zijn geest met trouwe toewijding ten dienste te stellen van de nieuwe evangelisatie. Daarbij moet de evangelieverkondiging aangepast zijn aan de concrete situaties in verschillende contexten.

Paus Franciscus bracht hulde aan de pioniersrol van de stichter van de Broeders van de Christelijke Scholen voor het onderwijs. Hij loofde De La Salle, die 300 jaar geleden is gestorven, om zijn pioniersrol in het onderwijs en als een briljante en creatieve vernieuwer van een voor zijn tijd innovatief onderwijssysteem, zowel qua lesmethodes als wat betreft de rol van leerkracht. Jean-Baptiste De La Salle liet zich volgens de paus leiden door een opvoedkundig realisme en hij streefde ernaar om het onderwijs ook voor de armsten toegankelijk te maken. Daardoor blijft Jean-Baptiste De La Salle actueel. Hij is een geschenk voor de Kerk en een kostbare stimulans voor uw congregatie, die geroepen is tot hernieuwde en enthousiaste trouw aan Christus.

Bron: VIS