Paus tot jonge astronomen: Blijf U verbazen!

Franciscus stuurde een boodschap aan de deelnemers van de zomerschool van de sterrenwacht van het Vaticaan.
21/06/2023 - 10:35
Foto van een sterrenstelsel met de hubble telescoop
Foto van een sterrenstelsel met de hubble telescoop © NASA

Paus Franciscus schrijft aan de jonge deelnemers van de zomercursus van het Observatorium van de Heilige Stoel dat zowel de wetenschap als de filosofie worden bekoord door het verlangen om alle antwoorden te krijgen die zij verlangen. Hij drukt de deelnemers op het hart zich ook te laten verrassen door ongeplande innovaties. Ook als zij hun blik door het raam van de astronomie naar verre werelden richten, mogen zij niet vergeten dat er nog andere vensters zijn die belangrijke realiteiten laten zien zoals medeleven en liefde. 

Het meest verbazingwekkende aan dit universum is dat het wezens zoals wij bevat die het in verwondering kunnen observeren en in twijfel trekken. Paus Franciscus.

Franciscus schrijft nog dat wij de laatste tijd gefascineerd zijn door belangrijke ontdekkingen over het universum. De prachtige beelden van de nieuwe James Webb-ruimtetelescoop laten ons versteld staan. En wanneer het Vera Rubinobservatorium operationeel is, belooft het ons te laten zien hoe het universum voor onze ogen groeit en verandert (…) De onmetelijkheid van het universum was altijd al bron van verbazing. Het kan overweldigend lijken, zelfs eng. Jullie, jonge mensen van de 21e eeuw, gaan in deze zomerschool op pad om de uitgestrektheid van het universum te omarmen en methoden te ontwikkelen waarmee je zaden van begrip kunt vinden in de constante stroom van nieuwe gegevens. Verlies nooit het gevoel van verbazing, zowel in het onderzoek als in jouw leven. Moge je altijd gedreven worden door de liefde voor de waarheid en verbaasd zijn over alles wat elk fragment van het universum te bieden heeft. 

Bron: VIS/SIR