Paus: 'Kerken moeten de moed hebben tot nederigheid'

De Drie Wijzen weerspiegelen de verschillende tradities en christelijke ervaringen, maar ook onze onderlinge eenheid, onderstreepte de paus dinsdag.
26/01/2022 - 13:37

Paus Franciscus heeft de editie 2022 van de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen dinsdagavond in de Sint-Paulus Buiten de Murenbasiliek afgesloten met een oecumenische vesperdienst. In aanwezigheid van afgevaardigden van de andere kerkgemeenschappen spoorde hij aan tot deemoed en bescheidenheid. Hij bevestigde ook zijn vastbeslotenheid om het pad van de christelijke eenheid te blijven bewandelen. Ook het recente initiatief, om Sint-Ireneüs van Lyon (rond 135 - rond 200) tot kerkleraar uit te roepen, moet in die context gezien worden.

Eenheid in verscheidenheid

De paus parafraseerde het verhaal van de Drie Wijzen, die vaak worden afgebeeld in verschillende kleding om de diversiteit van de volkeren duidelijk te maken. Zij kunnen ons de weg wijzen naar de christelijke eenheid. Zij waren niet tevreden met hun eigen kennis en tradities, maar verlangden naar iets meer. Hij moedigde alle christenen aan om de ster van Jezus en zijn uitnodiging tot eenheid te volgen. 

Lees verder onder de afbeelding.

Vesperdienst in Rome met afgevaardigden van de andere christelijke kerken
Vesperdienst in Rome met afgevaardigden van de andere christelijke kerken © Vatican Media

Verbonden door martelaarschap

Tegelijk verwijst het Oosten naar de christenen die in verschillende regio’s wonen, die door oorlog en geweld worden vernield.  Ook hun martelaren, onderstreepte de paus, wijzen ons de weg naar de eenheid. Hij herinnerde eraan dat de meditaties van dit jaar werden toevertrouwd aan de Raad van Kerken van het Midden-Oosten. De martelaren van dit land, stierven zonder onderscheid van geloofsbelijdenis. 

Wees niet bang!

De paus riep de christenen tot slot op om zich op het pad naar de eenheid niet te laten afschrikken door de angst voor nieuwheid en de angst dat de ander mijn tradities en plannen zal verstoren. Hij waarschuwde voor de bekoring om ons in onze groep op te sluiten en onszelf te behouden. Wij moeten van koers durven te veranderen en de loop van onze gewoontes en gebruiken durven omkeren.

Bron: Vaticannews.va/I.Media/Domradio