Paus komt Sint-Pius X Priesterbroederschap opnieuw tegemoet

Aanhangers van de Sint-Pius X Priesterbroederschap kunnen kerkelijk trouwen en hun huwelijk door de rooms-katholieke Kerk laten erkennen.
05/04/2017 - 13:49

Paus Franciscus komt de traditionalisten van de Sint-Pius X​Priesterbroederschap verregaand tegemoet. Aanhangers van de priesterbroederschap kunnen na een aanvraag bij de plaatselijke bisschop kerkelijk trouwen en hun huwelijk door de rooms-katholieke Kerk laten erkennen.

Met dit gebaar hoopt paus Franciscus de traditionalisten aan te moedigen tot het herstellen van de eenheid met Rome. Tegelijk wordt een einde gemaakt aan de onduidelijkheid over de kerkelijke geldigheid van een door leden van de Sint-Pius X Priesterbroederschap gesloten huwelijk en wordt een nieuwe stap gezet naar verzoening.

Sinds het schisma en de daaropvolgende excommunicatie in 1988 staat de Sint-Pius X Priesterbroederschap buiten de rooms-katholieke Kerk, al bestaan er vergevorderde plannen voor de erkenning van de broederschap als personele prelatuur. De nieuwe regeling bepaalt dat een diocesane priester of reguliere priester volgens de oude orde van de liturgie bij het begin van de huwelijksviering vraagt of het paar bereid is om te trouwen en elkaar het jawoord te geven. Daarna volgt de inzegening door een priester van de broederschap. In uitzonderlijke gevallen kan de bisschop priesters van de Sint-Pius X Priesterbroederschap  toestaan de hele plechtigheid leiden. In dat geval moeten de documenten onmiddellijk aan de diocesane curie bezorgd worden.

Bron: Kathpress.at