Paus uit kritiek op ‘gevaarlijke’ Duitse kerkhervorming

Franciscus waarschuwt dat de Synodale Weg steeds verder dreigt te evolueren in de richting van een schisma.
22/11/2023 - 12:18
Paus Franciscus
Paus Franciscus © Vatican Media

Paus Franciscus spreekt in een persoonlijk ondertekende brief aan vier Duitse katholieken, onder wie twee professoren theologie, zijn bezorgdheid uit over de synodale weg in Duitsland. In zijn antwoord op een brief van 6 november bevestigt Franciscus dat hij hun zorgen deelt over de talrijke concrete stappen waardoor een groot deel van de lokale kerk zich steeds verder dreigt te verwijderen van het ‘gemeenschappelijke pad van de universele kerk’. 

De brief werd dinsdag integraal gepubliceerd in de Duitse krant Die Welt.

Franciscus bemoedigt de Duitse katholieken om sterker naar buiten te gaan om broeders en zusters te ontmoeten, vooral degenen die aan de drempel van onze kerkdeuren staan en degenen die aangetroffen worden op straat, in gevangenissen, in ziekenhuizen, op de pleinen en in de steden. En dit in plaats van verlossing te zoeken ‘in steeds nieuwe commissies, waar steeds dezelfde onderwerpen met een zekere egocentrisme worden besproken’.

Concreet wordt verwezen naar het dialoogproces van de Synodale Weg van de Duitse bisschoppen met de leken. Dat leidde tot de oprichting van een synodale raad waarin de bisschoppen en leken hun discussies kunnen voortzetten over onderwerpen zoals macht, de rol van vrouwen, seksuele moraal en het priestercelibaat. ‘Dit advies- en besluitvormingsorgaan valt niet te verzoenen met de sacramentele structuur van de katholieke kerk’, aldus de paus.

Bron: Die Welt/Die Tagespost