Paus lanceert Actiejaar voor het Gezin

Het jaar moet een stimulans worden voor de bevordering van een betere en meer levensnabije gezinspastoraal.
19/03/2021 - 14:54

Met het onlineseminarie, met als thema: Onze liefde in het dagelijkse leven, wordt vandaag de aftrap gegeven van een Actiejaar voor het Gezin. Aanleiding is de de vijfde verjaardag van de publicatie van de postsynodale exhortatie Amoris laetitia over de pastorale zorg voor gezinnen. In juni volgt ook nog een online-ontmoeting met bisschoppenconferenties van over de hele wereld. Het actiejaar duurt 15 maanden en eindigt met de Wereldgezinsdagen op 26 juni 2022. In die periode wordt op de website van het Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven ook maandelijks een video gepubliceerd waarin de paus telkens een aspect van zijn exhoratie over het gezin zal toelichten.

Kardinaal Farrel
Kardinaal Farrel © Vatican Media

De Amerikaanse kardinaal Kevin Farrel, de prefect van het Dicasterie voor de Leken, Gezin en Leven,  zei donderdag bij de persvoorstelling dat paus Franciscus hiermee uitdrukking geeft aan zijn zorg en toewijding voor de gezinnen. Juist in deze periode van de coronapandemie is het volgens hem essentieel om het goede nieuws aan de gezinnen te verkondigen, die ook de behoeders zijn van de meest authentieke en oorspronkelijke relaties. Gezinnen zijn ook de drager van hoop, die zij doorgeven aan de jongere generaties. Kardinaal Farrel gaf toe dat de pastorale zorg voor de gezinnen op sommige punten nog altijd in de kinderschoenen staat: Wij denken aan de begeleiding van echtparen en gezinnen in crisis, aan de steun voor hen die alleen gelaten zijn en voor de arme en gebroken gezinnen. Tegelijk benadrukte hij dat er nu al veel wordt gedaan voor de gezinnen en dat de Kerk bij haar pastoraal en begeleiding van de gezinnen niet van nul moet beginnen. De kardinaal voegde eraan toe dat dit jaar ook zal benut worden om al diegenen die bij de pastoraal en begeleiding van de gezinnen betrokken zijn te vormen.

Het jaar moet volgens kardinaal Farrel ervoor zorgen dat de gezinnen zich niet in de steek gelaten voelen, dat zij ervaren dat zij niet alleen staan met hun moeilijkheden en dat de Kerk met hen op weg wil gaan. Het jaar is een aansporing om de dialoog met de gezinnen aan te gaan, om hen sterker te betrekken en om ervoor te zorgen dat zij een meer vooraanstaande rol kunnen spelen, zowel in de gezinnen als in de bisdommen.

Gabriella Gambino, de ondersecretaris van het dicasterie, ziet in het jaar een kans om vooral aan de jongste generaties - ook bij diegenen die van dichtbij getuige zijn geweest van het falen en tekortkomingen - de schoonheid van het sacrament van het huwelijk en van het christelijke gezin te leren kennen, zodat dit ideaal voor hen opnieuw aantrekkelijker wordt.

Bron: VIS/SIR/CNA