Paus legt askruisjes op

Met Aswoensdag begint de veertigdagentijd, de door inkeer, herbronning en persoonlijke en gemeenschappelijke bekering getekende tocht naar Pasen.
17/02/2021 - 16:24
Paus legt coronaproof het askruisje op
Paus legt coronaproof het askruisje op © Vatican Media

Paus Franciscus is vanmorgen in de Sint-Pietersbasiliek voorgegaan in een aswoensdagviering en legde er aan een beperkt aantal kerkgangers het askruisjes op. Omwille van de geldende coronavoorschriften werd het klassieke askruisje vervangen door het uitstrooien van wat as over de hoofden van de aanwezigen.

In zijn homilie riep de paus de gelovigen op om een weg te gaan van soberheid, samenhorigheid en stilte op weg naar Pasen. Hij herinnerde eraan dat de veertigdagentijd ook een tijd is om te ontdekken of ons hart eerder op God en anderen of op onszelf is gericht. De veertigdagentijd is een terugkeer naar God en een uitnodiging om de fundamentele band met de Vader te herontdekken, ook al hebben wij in het dagelijkse leven altijd van alles en nog wat te doen en ook al vinden wij altijd wel excuses. Maar die reis terug naar God wordt gehinderd door onze ongezonde gehechtheden, door de verleidelijke valstrikken van ondeugden, door de valse zekerheden van geld en schijn en door de klaagzang van het slachtoffer. Door inkeer en de vergeving van de Heer worden wij altijd opnieuw op de been gebracht en kunnen wij opnieuw de eerste stap zetten om de terugreis aan te vangen.

De veertigdentijd is de tijd om de weg terug naar huis te vinden en om de fundamentele band met God, waarvan alles afhangt, te herontdekken. Paus Franciscus

Door de coronapandemie werd de plechtigheid verlegd naar de Sint-Pietersbasiliek in Rome en kon slechts een beperkte groep gelovigen de eucharistie bijwonen, maar de plechtigheid was wel live te volgen via de Vaticaanse media. De voorgaande jaren werd de veertigdagentijd ingezet met een boeteprocessie vanaf het vroegchristelijke benedictijnenklooster Sant’Anselmo op de Aventijn, de meest zuidelijke heuvel van Rome, naar de Santa Sabinabasiliek, waar de paus de gelovigen dan het askruisje oplegde.

Bron: VIS/SIR