Paus: Luther was kerkhervormer tegen wil en dank

Paus Franciscus heeft vandaag donderdag een oecumenische delegatie ontvangen naar aanleiding van de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen.
19/01/2017 - 15:20
Herdenking van 500 jaar Reformatie in de lutherse kathedraal van Lund
Herdenking van 500 jaar Reformatie in de lutherse kathedraal van Lund © RadVat/CTV

Volgens paus Franciscus was Maarten Luther kerkhervormer tegen wil en dank. Het was slechts zijn bedoeling om de kerk te vernieuwen, niet om een splitsing te veroorzaken. Franciscus zei dat donderdag tijdens de jaarlijkse ontmoeting met een oecumenische delegatie uit Finland, naar aanleiding van de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen.

Echte oecumene is gebaseerd op de gemeenschappelijke bekering tot Jezus Christus als onze Heer en Heiland. Dat brengt ons dichter bij elkaar. Paus Franciscus.

De katholieke kerkleider had lof voor de open geest bij de herdenkingen van 500 jaar Reformatie, met zowel de viering van de vooruitgang in de oecumenische relaties als de spijtbetuiging van beide kerken over de zonden en fouten uit het verleden. Verwijzend naar zijn aanwezigheid bij de lancering van 500 jaar Reformatie in Lund (Zweden) herinnerde hij eraan dat Luther ernaar streefde de Kerk te vernieuwen en niet om ze te splitsen.

De paus maande aan om de theologische dialoog tussen de kerken voort te zetten en te streven naar meer samenwerking op het vlak van onderwijs en maatschappelijke problemen. De herdenking van de Reformatie in 2017 is zowel voor katholieken als lutheranen een kans om hun geloof authentiek te beleven, het Evangelie samen te lezen en met hernieuwde kracht te getuigen van Christus.

Bron: VIS/Radio Vaticana (Duitstalig)