Paus maant jongeren aan tot maatschappelijke inzet

Paus Franciscus nodigde aan de universiteit van Lissabon de studenten uit om mee te werken aan een alomvattende ecologische ommekeer. 
03/08/2023 - 15:22

Paus Franciscus (86) heeft studenten aan de universiteit van Lissabon opgeroepen om zich maatschappelijk te engageren. De jongeren kunnen op die manier onder meer bijdragen tot een alomvattende ecologische ommekeer in de politiek en het bedrijfsleven. 

Gisteren spoorde de paus de politieke leiders aan tot meer vredesinspanningen en om in jongeren in plaats van in wapens te investeren,

(vervolg na de foto)
 

'Een diploma is geen privilege, maar een uitnodiging tot verantwoordelijkheid
'Een diploma is geen privilege, maar een uitnodiging tot verantwoordelijkheid © Vatican Media

Hij vertelde de duizend studenten dat universiteiten niet mogen dienen om een ongelijk systeem in stand te houden, waarin hoger onderwijs een voorrecht blijft voor weinigen. Kennis, zo voegde hij eraan toe, brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. 'Degenen die hoger onderwijs hebben genoten - wat vandaag nog steeds een voorrecht is – en die er niet naar streven iets terug te geven van wat ze hebben ontvangen, hebben niet volledig begrepen wat hen werd gegeven.' 

(vervolg na de foto)
 

'Werk mee aan gerechtigheid en schoonheid'
'Werk mee aan gerechtigheid en schoonheid' © Vatican Media


Hij nodigt studenten uit om zich niet op te sluiten in hun bubbel en vraagt hen om praktiserende christenen te worden die samenwerken aan gerechtigheid en schoonheid. Daarbij kunnen zij hun diploma beschouwen als een mandaat om te werken aan een meer rechtvaardige, inclusieve en meer geavanceerde samenleving.

Bron: Vaticannews.va/Kathpress.at