Paus maant Rusland aan tot herstel graanleveringen

Het graanakkoord tussen Rusland, Oekraïne en Turkije maakte het afgelopen jaar de export mogelijk van 32 miljoen ton voedingsmiddelen vanuit Oekraïne.
31/07/2023 - 10:13
Paus Franciscus tijdens het Angelus van zondag
Paus Franciscus tijdens het Angelus van zondag © Vatican Media

Paus Franciscus heeft tijdens zijn eerste angelusgebed na het zomerreces een beroep gedaan op de Russische leiders om de levering van graan uit Oekraïense havens opnieuw mogelijk te maken en om opnieuw toe te treden tot het graanakkoord. 

Dankzij de bemiddeling van de Verenigde Naties kwam er in juli 2022 een akkoord tot stand om een veilig transport van graan mogelijk te maken. Die overeenkomst is volgens de VN noodzakelijk om de hongersnood en extreem hoge graanprijzen in het zuiden te bestrijden. Maar in juli 2023 werd het akkoord door Moskou opgezegd en ging Rusland zelfs volop van start met het aanvallen van de historische havenstad Odessa, waarbij ook de silo’s waar het graan is opgeslagen niet gespaard bleven.
 
De paus vroeg gisteren aan de gelovigen op het Sint-Pietersplein om te bidden voor het gemartelde Oekraïne. Hij stelde vast dat bij deze oorlog zelfs graan niet gespaard blijft, terwijl graan ‘een geschenk is van God om de mensheid te voeden’. De kreet van miljoenen broeders en zusters die honger lijden, stijgt naar de hemel. Ik doe een beroep op mijn broeders, de autoriteiten van de Russische Federatie, zodat het Zwarte Zee-initiatief wordt hersteld en het graan veilig kan worden vervoerd.

Bron: I.Media