Paus tot montfortanen: ‘Wij zijn allen kinderen van Maria’

De Missionarissen van Montfort houden hun 38e algemeen kapittel.
23/05/2023 - 15:45
Monfortanen bij paus Franciscus
Monfortanen bij paus Franciscus © Vatican Media

Paus Franciscus vroeg dit weekend aan de montfortanen om zich te laten omarmen door de armen van Maria en om zelf te getuigen van deze tederheid bij anderen. De paus vertelde hen dat de congregatie werd gesticht in een periode waarin net als nu hoge eisen worden gesteld door zowel de Kerk als de samenleving. Maar ondanks al die uitdagingen gaf de stichter, die al op 43-jarige leeftijd is overleden, nooit op. 


Nieuwe uitdagingen

Volgens de paus worden de paters en broeders vandaag geconfronteerd met nieuwe uitdagingen zoals het wijdverbreide individualisme, relativisme, consumentisme en hedonisme. Franciscus gaf hen als opdracht om de waarden van gastvrijheid, internationaliteit en tederheid te promoten. De gastvrijheid was een fundamentele dimensie van het bestaan van Maria en haar missie.

Dat voorbeeld van Maria en de stichter, zo vertelde hij, wordt ook vandaag nog gevolgd door mensen zoals de Franse pater Olivier Maire, een missionaris van Montfort, die stierf omdat hij een man had verwelkomd die een fout had gemaakt, een zeer problematisch persoon, aan wie hij echter een dak en hoop voor de toekomst wilde geven.


Meer dan 1.000 leden

Het kapittel in Rome valt samen met de verjaardag van de geboorte en heiligverklaring van de stichter. Het Gezelschap van Maria, beter bekend als de montfortanen, werd in 1705 opgericht door de Franse katholieke priester Louis-Marie Grignion de Montfort (1673-1716), die eerder ook al de Dochters der Wijsheid had opgericht. Beide congregaties werden vooral gesticht voor de bevordering van de Mariaverering.

Vandaag tellen de montfortanen, die ook actief zijn in ons land, een 1.000-tal priesters en broeders. De congregatie is actief in 30 landen. 

Bron: Vaticannews.va