Paus ontmoet 2 miljoen pelgrims

Tijdens een eucharistieviering in het populaire Ugandese bedevaartsoord in Kampala herdenkt Paus Franciscus de heiligverklaring van 22 martelaren.
05/12/2020 - 00:00

Paus Franciscus draagt zaterdag voor 2 miljoen pelgrims de eucharistie op in het populaire Ugandese bedevaartsoord in Kampala. Voor de viering zijn gelovigen uit het hele land met bussen aangevoerd. De plechtigheid herdenkt de heiligverklaring van 22 martelaren, die tijdens de kerkvervolging in de periode van 1885 tot 1887 werden omgebracht. De vervolging maakte niet enkel slachtoffers bij de katholieke Kerk. De katholieke en anglicaanse heiligdommen, die herdenken dat christenen van beide kerken hier het leven lieten, liggen hier broederlijk naast elkaar. Om de toevloed van mensen op te vangen werden tientallen wegen naar het heiligdom van Kampala opnieuw aangelegd, vertelt Vincent Lubega, de rector van het heiligdom.

De Ugandese bisschop John Baptist Odama vertelde onlangs aan het Vlaamse weekblad Tertio: De paus werd door de Ugandese bisschoppen uitgenodigd voor de herdenking van de vijftigste verjaardag van de heiligverklaring van onze martelaren. Deze herdenking is de belangrijkste reden van zijn bezoek aan ons land. Hij viert de eucharistie op de plaats waar een van de voornaamste geloofsgetuigen, Charles Lwanga, werd gedood. De martelaren zijn in 1964 door paus Paulus VI tijdens het Tweede Vaticaans Concilie in Rome heilig verklaard. Deze paus kwam vijf jaar later ook als eerste paus in de moderne geschiedenis naar Afrika. Tijdens zijn bezoek aan Uganda werden toen voor het eerst drums in de liturgie gebruikt, als belangrijke erkenning van de inculturatie.

Bron: Tertio