Paus ontmoet bijna wekelijks slachtoffers van misbruik

Paus Franciscus heeft tijdens een ontmoeting met medebroeders in Peru bevestigd dat hij bijna wekelijks slachtoffers van misbruik ontmoet.
15/02/2018 - 22:23
paus Franciscus draagt mis op in Peru
paus Franciscus draagt mis op in Peru © Sir/Vaticanmedia

Paus Franciscus ontmoet haast wekelijks, meestal op vrijdag, slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken. Dat heeft hij aan medejezuieten in Peru toevertrouwd. Meestal wordt aan de gesprekken weinig ruchtbaarheid gegeven om de gevoelens van de overlevenden van seksueel misbruik niet te kwetsen.

De paus vertelde zijn confraters dat seksueel misbruik in de Kerk absoluut onaanvaardbaar is. Het feit dat dit ook in gezinnen, de sportwereld of elders voorkomt, kan geen enkele rechtvaardiging zijn. Dit is een van de belangrijkste kankergezwellen van de katholieke Kerk, onderstreepte de paus.

Franciscus drukte de jezuïeten op het hart om ook een luisterend oor te bieden aan slachtoffers van misbruik. Het verslag van de ontmoeting wordt binnenkort in het jezuïetentijdschrift La Civiltà Cattolica gepubliceerd.

Greg Burke, de directeur van de persdienst van het Vaticaan, bevestigt de regelmatige ontmoetingen met slachtoffers van seksueel misbruik: In antwoord op de vragen van journalisten, kan ik bevestigen dat de de paus meerdere keren per maand slachtoffers van seksueel misbruik ontmoet, zowel individueel als in groep. Franciscus beluistert de slachtoffers en probeert hen te helpen bij het genezen van de ernstige verwondingen die door de mistioestanden zijn veroorzaakt. De ontmoetingen vinden in het striktste geheim plaats, met respect voor de slachtoffers en hun lijden.

Bron: Crux/La Croix