Paus ontmoet dertien misbruikslachtoffers

De Portugese bisschoppen hadden eerder al hun verontschuldigingen aangeboden aan de slachtoffers van misbruik door geestelijken.
19/09/2023 - 17:43
De vesperdienst met priesters en religieuzen
De vesperdienst met priesters en religieuzen © Vatican Media

Paus Franciscus had woensdagavond in de nuntiatuur in Lissabon, op de eerste dag van zijn reis naar Portugal voor de Wereldjongerendagen en een bezoek aan het Mariaheiligdom van Fatima, een ontmoeting met dertien slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken.

Volgens het communiqué nam hij ruim een uur de tijd om aandachtig naar hun getuigenissen te luisteren. De slachtoffers waren vergezeld door vertegenwoordigers van kerkelijke instellingen voor de bescherming van minderjarigen. Kardinaal Manuel Clemente, de patriarch van Lissabon, had de ontmoeting al eerder aangekondigd. Maar de tijd en de plaats waren vooraf niet bekendgemaakt.

Eerder op de avond had hij tijdens een ontmoeting met de Portugese bisschoppen, priesters en religieuzen aangedrongen op meer inspanningen voor de strijd tegen seksueel misbruik. Daarbij vroeg hij dat de pijn van de slachtoffers van seksueel geweld in de Kerk altijd gehoord zou worden en steeds op de eerste plaats komt. 

De oproep en de ontmoeting komen zes maanden na de publicatie van een schokkend rapport over misbruik in Portugal. Volgens dat onafhankelijk onderzoek waren er tijdens de voorbije 70 jaar minstens 4.815 misbruikslachtoffers. Franciscus vertelde in zijn toespraak dat dit misbruik het beeld van de kerk heeft misvormd en teleurstelling en woede heeft veroorzaakt:

Deze schandalen vragen om een nederige en voortdurende zuivering.

Bron: La Croix/Kathpress.at

De homilie van de paus tijdens de vesperdienst (EWTN)