Paus ontmoet de jezuïeten

De paus heeft de jezuïeten aangemoedigd om met vreugde het Goede Nieuws tot in de verste uithoeken te verkondigen en de kerk lief te hebben.
05/12/2020 - 00:00
Paus ontmoet de jezuïten met hun nieuwe generale overste Arturo Sosa Abascal
Paus ontmoet de jezuïten met hun nieuwe generale overste Arturo Sosa Abascal © gc

Paus Franciscus heeft maandag de jezuïeten toegesproken die hun algemeen kapittel in Rome hielden en hun confrater Arturo Sosa Abascal tot nieuwe generale overste hebben verkozen. De paus moedigde hen aan tot onderscheidingsvermogen en vroeg hen een extra inspanning te leveren in hun missie van verkondiging en zo trouw te blijven aan hun oorspronkelijke charisma. Hij herhaalde de uitspraak van zijn voorgangers Joannes Paulus II en Benedictus XVI, die tijdens een eerder kapittel al onderstreept hadden dat de Kerk de jezuïeten nodig heeft. Maar de kerk heeft U vooral nodig om samen, vrij en gehoorzaam naar de periferie te gaan, die door andere niet wordt bereikt voegde de paus eraan toe.

De Blijde Boodschap niet verkondigen met een triest gezicht

De paus drukte de jezuïeten op het hart het Goede Nieuws niet te verkondigen met een triest gezicht. De vreugde is geen versiering, maar een aanduiding van de genade die in gebed wordt ontvangen. Hij riep zijn vormalige confraters op tot standvastigheid en om zich niet zomaar aan te passen aan de geest van de tijd. De jezuïet is een dienaar van de vreugde van het Evangelie, als hij zich inzet voor de bekering van het hart en de navolging van de heilige Geest.

Paus Franciscus gaf hen ook nog als missie mee aanwezig te zijn bij het lijden van de medemensen. Doe het goede vanuit een goed hart en verbonden met de Kerk. Dat zal jullie helpen om met je persoonlijke en collectieve zonden met vrede en vreugde om te gaan. Sta volledig aan de kant van onze Moeder de Kerk en ga de strijd aan met het antiklerikalisme om ruimte te maken voor het optreden van God in deze tijd.

Bron: I.Media

Lees de integrale tekst van de toespraak van de paus tot het kapittel van de jezuïeten (in het Engels)