Paus ontmoet de Marokkaanse koning en vluchtelingen

Paus Franciscus reist op 30 en 31 maart voor anderhalve dag naar Rabat, de hoofdstad van het koninkrijk Marokko.
30/03/2019 - 12:18

Paus Franciscus reist dit weekend naar Marokko. Blikvangers van het bezoek zijn de ontmoeting met de Marokkaanse koning Mohammed VI (55) en opmerkelijk ook zijn bezoek aan een opvangcentrum van Caritas, waar migranten worden opgevangen die Europa willen bereiken. Almaar vaker, zo vertelde het hoofd van het centrum, zijn de gasten minderjarige jongeren.

Het is al 34 jaar geleden dat een paus het Noord-Afrikaanse land bezocht. Op de affiche in de straten van Rabat wordt Franciscus aangekondigd als een dienaar van de hoop. Het bezoek aan Rabat is niet alleen vanuit interreligieuze invalshoek interessant, maar het is ook politiek en maatschappelijk van belang. Daarom is de belangstelling voor dit bezoek vooral in Zuid-Europa, waar nog bijna dagelijks vluchtelingen uit arme Afrikaanse landen en het Midden-Oosten vanuit Marokko aankomen, bijzonder groot.

In het Vaticaan zelf is vooral te horen dat de paus, vlak na zijn geslaagde recente reis naar Abu Dhabi, opnieuw een belangrijke impuls wil geven aan de interreligieuze dialoog, en vooral de dialoog tussen moslims en christenen. Beide reizen naar moslimlanden, maar eerder ook de contacten met verantwoordelijken van de Al-Azharuniversiteit in Egypte, zijn een onderdeel van een strategie van het Vaticaan om de gematigde islam te versterken, samen dialoog en tolerantie te promoten, extremisme en fundamentalisme te marginaliseren en een halt toe te roepen.

(Lees voort onder de afbeelding)

Pausbezoek Marokko
Pausbezoek Marokko © BCM

Het gesprek van de paus met vluchtelingen en migranten in een Caritascentrum plaatst de migrantenkwestie, kort voor de Europese verkiezingen en tot grote ergernis van de Italiaanse regeringscoalitie van de Vijfsterrenbeweging en de Lega Nord, zaterdagavond even opnieuw bovenaan op de agenda. Sinds het aantreden van de regeringscoalitie, in mei vorig jaar, tracht Italië de vluchtelingenstroom een halt toe te roepen door hen terug te sturen nog voordat zij Italië bereiken. Waarnemers verwachten krachtige uitspraken van paus Franciscus, die pleit voor een humaan Europees asielbeleid en de Middellandse Zee in Lampedusa vlak na zijn aantreden als een openluchtkerkhof bestempelde.

Volgens het programma spreekt de paus tijdens zijn blitzbezoek ook nog het Marokkaanse volk toe op de esplanade van de Hassanmoskee in Rabat en bezoekt hij in de vooravond een opleidingscentrum voor imams die met een staatssteun van 22 miljoen euro een moderne islam moeten promoten.