Paus ontmoet slachtoffers van geweld uit Oost-Congo

Bisschop Ngumbi Ngengele van Goma is met een groep slachtoffers van het geweld in Oost-Congo naar paus Franciscus in Kinshasa gereisd.
01/02/2023 - 22:01
Paus Franciscus kreeg een enthousiast onthaal in de straten van Kinshasa
Paus Franciscus kreeg een enthousiast onthaal in de straten van Kinshasa © Vatican Media

Bisschop Willy Ngumbi Ngengele van Goma, middelpunt van het aanslepende conflict in Noord-Kivu, is ontgoocheld omdat paus Franciscus zijn bezoek aan zijn stad omwille van de onveiligheid moest afgelasten. Zijn bisdom wordt momenteel in tweeën gedeeld, met een deel dat wordt bezet door de rebellen van M23. De plaats waar wij in juli nog hadden gepland om de eucharistie te vieren, ligt vandaag pal in de frontlinie. De situatie is erg moeilijk. Wij maken ons vooral zorgen over de scholen, die al bijna een jaar niet hebben gewerkt. M23 wil ze graag heropenen, maar de ouders zijn huiverig en laten hun kinderen liever niet naar school gaan. Daardoor missen duizenden kinderen hun lessen. De bisschop is dan maar samen met een delegatie van slachtoffers zelf naar Kinshasa gereisd om er de paus te ontmoeten. Het verzoek komt rechtstreeks van de paus zelf. Omdat een bezoek onmogelijk was, sprak hij de wens uit om slachtoffers uit het oosten van het land in Kinshasa te kunnen ontmoeten.

Divers

Volgens mgr. Ngumbi Ngengele is de delegatie die met hem is meegereisd heel divers. Er zijn jonge meisjes die zijn misbruikt en door rebellen naar de bossen zijn gebracht om als seksslavinnen gebruikt te worden. Sommigen keerden zwanger terug. Maar er zijn ook mannelijke slachtoffers van geweld die aan de dood zijn ontsnapt. De paus zal getuigenissen beluisteren van mensen die wisten te ontsnappen aan de ADF-rebellengroep (waarvan sommige leden banden hebben met Islamitische Staat, redactie). Daarnaast zijn er ook nog kinderen aanwezig die door de strijdkrachten werden gerekruteerd en anderen die noodgedwongen in de mijnen zijn gaan werken. Tot slot zijn er ook nog enkele slachtoffers van de vulkaanuitbarsting die de regio in mei 2021 heeft getroffen.

Bron: I.Media