Paus ontmoet traditionalisten

Het hoofd van de traditionalisten kwam zaterdag op bezoek bij de paus, maar van een hereniging met Pius X lijkt geen sprake.
04/04/2016 - 15:29

Paus Franciscus had zaterdag, voor het eerst sinds het begin van zijn pontificaat, een uitvoerig gesprek met de traditionalistische bisschop Bernard Fellay. Fellay staat aan het hoofd van de Priesterbroederschap Sint-Pius X. Franciscus had hem in februari 2014 al eens kort ontmoet in de eetzaal van het gastenhuis van Santa Marta.

Verregaande toegevingen zonder resultaat

De stichter van de priesterbroederschap, de traditionalist Marcel Lefebvre (1905 - 1991), werd in de zomer van 1988 uit de katholieke Kerk gezet. Dat gebeurde na de illegale wijding van vier bisschoppen. Sinds die tijd is elke poging tot hereniging mislukt.

In 2010-2011 werden onder paus Benedictus XVI opnieuw gesprekken met de traditionalisten opgestart, met het oog op de hereniging. Als tegemoetkoming heeft paus Benedictus XVI toen ook de excommunicatie tenietgedaan. Paus Franciscus kwam de aanhangers van de schismatieke bisschop Lefebvre tegemoet toen hij bepaalde dat gelovigen tijdens het jubeljaar ook bij priesters van de Priesterbroederschap mogen biechten.

Afwijzing van Vaticanum II

Het Vaticaan stelt de erkenning van de besluiten van het Tweede Vaticaans Concilie als voorwaarde voor de hereniging en de erkenning van de Priesterbroederschap Sint-Pius X als persoonlijke prelatuur van de paus. Maar dat verzoek wordt door de traditionalisten consequent afgewezen. Daardoor lijkt meteen ook elke poging tot toenadering tot mislukking gedoemd.  

Bron: Kathpress.at