Paus ontvangt Athletica Vaticana, eerste sportteam van Vaticaan

De sportvereniging is actief in atletiek, wielrennen en taekwondo en droomt ervan om als land deel te nemen aan de Olympische Zomerspelen.
15/01/2024 - 11:34
Het geel van de Vaticaanse vlag is ook één van de kleuren van Athletica Vaticana
Het geel van de Vaticaanse vlag is ook één van de kleuren van Athletica Vaticana © Vatican Media / Dicastery for Communication

Tijdens de audiëntie herinnerde paus Franciscus aan de oude traditie van Olympische vrede. In de Griekse oudheid werd bij het begin van de Olympische Spelen een wapenstilstand afgekondigd zodat atleten veilig van en naar de spelen konden reizen. De paus hoopt dat in het bijzonder donkere historische moment dat we beleven, de sport bruggen kan bouwen, barrières kan afbreken en vreedzame relaties kan bevorderen.

De paus prees sport als een krachtige metafoor voor menselijke samenwerking over alle verschillen heen. Sport is een middel om je talenten te uiten, maar ook om de samenleving op te bouwen. Sport leert ons de waarde van broederschap. 

Wij zijn geen eilanden: op het veld maakt het niet uit waar iemand vandaan komt, welke taal of cultuur hij spreekt. Wat telt is de inzet en het gemeenschappelijke doel. 

Deze eenheid in de sport is een krachtige metafoor voor ons leven. Het herinnert ons eraan dat we, ondanks onze verschillen, allemaal leden zijn van dezelfde menselijke familie. Sport heeft de kracht om mensen te verenigen, ongeacht hun fysieke, economische of sociale mogelijkheden. Het is een instrument van inclusie dat barrières doorbreekt en diversiteit viert. 

Athletica Vaticana werd opgericht in 2019 en hoopt ooit te kunnen deelnemen aan de Olympische Zomerspelen. Al moet daar wel nog het een en ander voor gebeuren, zoals de oprichting van een nationaal olympisch comité (NOC). 

Benieuwd of de atleten –  religieuzen, priesters, leden van de Zwitserse Garde, museum- en onderhoudspersoneel – zich kunnen kwalificeren. De eerste podiumplaats voor Athletica Vaticana was op de marathon van Messina (Sicilië, Italië) in 2019. Don Vincenzo Puccio, een Siciliaanse priester, won toen zilver. 

Bron: Vaticaan (Engels)