Paus over abortus: 'Klemtoon lag toch iets anders'

De recente uitspraak van de paus over abortus werd geïnterpreteerd als een politiek standpunt, zonder oog te hebben voor de pastorale ondertoon.
18/09/2021 - 15:14
Paus Franciscus tijdens de geïmproviseerde persconferentie
Paus Franciscus tijdens de geïmproviseerde persconferentie © Vatican Media

Het Britse katholieke weekblad The Tablet komt terug op de uitspraak van paus Franciscus over abortus tijdens zijn terugvlucht vanuit Slovakije naar Rome. Een aantal media hebben daarvan vooral onthouden dat de paus abortus moord heeft genoemd. Hij deed de uitspraken tegen de achtergrond van het debat onder de katholieke bisschoppen in de VS over de weigering van de communie aan voorstanders van abortus, maar ook van de plannen in enkele Europese landen om abortus - in naam van het 'recht op abortus' - uit te breiden tot het moment dat de vrucht buiten de moederschoot al levensvatbaar is.

Paus Franciscus merkte op dat bisschoppen – zonder expliciet te verwijzen naar de VS - zich in het verleden te vaak hebben laten verleiden om een politiek pad te betreden, ten koste van een pastorale benadering. Als wij naar de geschiedenis kijken, dan merken wij dat zij zich niet altijd als herders hebben gedragen. Een herder gaat niet rond om te veroordelen. Een bisschop moet een herder zijn in de stijl van God. En Gods stijl is nabijheid, mededogen en tederheid.  Herinnerend aan zijn apostolische exhortatie, Evangelii gaudium voegde hij eraan toe dat de communie geen beloning is voor volmaakten, maar eerder een geschenk van de aanwezigheid van Jezus in zijn Kerk en in de gemeenschap.

De paus drukte iedereen ook op het hart het perspectief in het debat niet te verliezen. Daarin moet centraal staan dat het hoe dan ook om een mensenleven gaat. Dat mensenleven moet gerespecteerd worden. Dit principe is heel duidelijk. Diegenen die dit principe niet begrijpen, moeten zich afvragen of het een recht is om een mensenleven te doden om een probleem op te lossen.

Bron: The Tablet