Paus pleit voor een dialoog tussen theologie en technologie
Paus Franciscus droomt van een open dialoog tussen theologie en de geesteswetenschappen over de impact van nieuwe technologieën op de mensheid. Hij vertelde dat aan de leden van de Pauselijke Academie voor het Leven aan het begin van hun bijeenkomst over de impact van de nieuwe informatie- en menselijke technologieën op ethiek en algemeen welzijn. De driedaagse bijeenkomst brengt een 100-tal wetenschappers uit alle delen van de wereld samen.
De paus noemde het een goede zaak als de theologie haar focus op de verdediging van het geloof zou benutten om een bijdrage te leveren aan de definitie van een nieuw humanisme. Dat impliceert ook wederzijds luisteren en een betere verstandhouding tussen wetenschap, technologie en samenleving. Dit moet uiteindelijk ertoe bijdragen om wetenschappelijke en technologische vooruitgang te verzoenen met een verdere ontwikkeling van verantwoordelijkheid en geweten.
Paus Franciscus erkende dat er een delicate grens bestaat tussen de menselijke persoon, de nieuwe technologieën en het algemeen welzijn. Hier kan het geloof een waardevolle bijdrage leveren. Ter illustratie van het soort de ethische problemen waarover het gaat, verwees hij naar het conflict tussen het verlangen van de patiënt naar de bescherming van persoonlijke gegevens en de behoefte aan uitgebreide wetenschappelijke gegevensverzameling voor medisch onderzoek. Een ander probleemgebied zijn de gevolgen van de informatietechnologie op de vraag wat de 'mens' is en wat de relatie is tussen die technologische vooruitgang en de mens. De grens tussen natuurlijk en kunstmatig of tussen biologisch en technologisch wordt almaar vager. Daarom is het belangrijk na te denken over wat mensen zo bijzonder maakt.
Bron: Vaticannews.va/Katholisch.de