Paus pleit voor duurzaamheid en verwerpt 'wegwerpcultuur'

Franciscus heeft vanmorgen opgeroepen tot duurzame ontwikkeling, een betere bescherming van het milieu en nieuwe economische modellen.
20/04/2023 - 15:52
Paus Franciscus met de delegatie uit Manchester
Paus Franciscus met de delegatie uit Manchester © Vatican Media

Paus Franciscus ontving donderdagmorgen en twee dagen voor Earth Day een interreligieuze delegatie uit de oude Britse industriestad Manchester, met leden van verschillende godsdiensten die zich inzetten voor een ecologische omschakeling. Bij deze gelegenheid uitte hij kritiek op de wegwerp- en afvalcultuur, die wordt voortgebracht door consumentisme en de geglobaliseerde onverschilligheid.

Franciscus prees hen omdat zij vanuit de wijsheid van hun religieuze traditie trachten om het bewustzijn te vergroten van de noodzaak van milieubescherming en de hoogdringendheid om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. Dit herinnert ons ook aan onze plicht om het milieu te beschermen, als een geschenk van God dat we op een verantwoorde manier moeten benutten.

Franciscus beklemtoonde dat het belangrijk is om de geesten en de harten van jonge mensen te winnen voor een koerswijziging naar een duurzame en integrale menselijke ontwikkeling. Hij vroeg ook meer inspanningen voor een integrale ecologie en de erkenning van de tragische gevolgen van de aantasting van het milieu op het leven van de armen. 

Bron: VIS/Vaticannews.va