Paus pleit voor zachtmoedigheid

Voor het eerst sinds de start van zijn pontificaat was paus Franciscus te gast in een televisiestudio.
05/06/2023 - 12:26
Paus Franciscus
Paus Franciscus © Vatican Media

Paus Franciscus heeft zondagmorgen in ‘A Sua Immagine’, de godsdienstige uitzending van de Italiaanse omroep RAI, aangespoord tot zachtmoedigheid. Die wordt al te vaak als teken van zwakheid beschouwd. Media moeten helpen elkaar te begrijpen, vriendschappen te sluiten, menselijkheid en humanisme te cultiveren, bemerkte hij nog terwijl hij erkende dat hij weinig wist van de televisiewereld, die in zijn jeugd in Buenos Aires onbestaande was. De huidige samenleving gaat gebukt onder een pauwencomplex, omdat die gericht is op schijn en levenslange verplichtingen uit de weg tracht te gaan. 

De Italiaanse journaliste Lorena Bianchetti had naast de paus nog andere gasten uitgenodigd, die voor de paus en de kijkers getuigden over hun leven en hun ervaringen. Onder hen een gevangenisaalmoezenier, en zuster die zich inzet bij mensen met een beperking, een zoon van Nigeriaanse immigranten die goud wonnen op de Olympische Spelen, evenals de ouders van een overleden meisje dat de paus ontmoette tijdens en na zijn laatste verblijf in het ziekenhuis. Meest aangrijpend was het getuigenis van Serena en Matteo, de ouders van het jonge meisje dat stierf in de nacht van 31 maart op 1 april 2023 en dat de paus nog kort voor haar dood kon ontmoeten. Zij vertelden dat die ontmoeting hen veel troost had geboden, ook al wisten zij toen dat hun dochter zou sterven. Franciscus getuigde dat ook hij troost had ervaren tijdens momenten van grote pijn, onder meer toen hij op zijn 21ste bijna aan een longziekte was overleden. Op zulke momenten tellen de gebaren en de stilte, niet de woorden. Don Marco Pozza, aalmoezenier in de gevangenis van Padua en goede vriend van paus Franciscus, getuigde van de "blik van barmhartigheid" die gevangenen nodig hebben ondanks "het kwaad dat ze in hun leven hebben begaan".

Franciscus getuigde nog dat zijn mariale vroomheid afkomstig was van zijn grootmoeder Rosa: Maria is degene die ons Jezus heeft gebracht en Jozef is de goede man die voor Jezus zorgde. Tegelijk waarschuwde hij voor misleidende geruchten over Mariaverschijningen, omdat ware Mariadevotie niet egocentrisch moet zijn, maar naar Jezus moet wijzen. Hij herinnerde nog eraan dat het jubileum van 2025 de bedoeling heeft mensen dichter bij elkaar en bij God te brengen. Het jubileum wil aanmoedigen om God na te volgen die vergeeft, die geen wrok koestert in Hem.

Treinramp in India

Na het Angelusgebed sprak paus Franciscus nog zijn medeleven uit naar aanleiding van de treinramp in India waarbij bijna 300 doden en meer dan 900 gewonden vielen. Ik verzeker U van mijn gebeden voor de vele slachtoffers van de treinramp van twee dagen geleden. Een dag eerder had hij ook al een rouwtelegram met zijn medeleven gestuurd naar de apostolische nuntius in India, aartsbisschop Leopoldo Girelli.

Bron: I.Media