Paus publiceert volgend jaar zijn memoires

Franciscus vertelt het verhaal van zijn leven tegen de achtergrond van de belangrijkste historische gebeurtenissen sinds 1939.
08/11/2023 - 15:26
Paus Franciscus tijdens de audiëntie vanmorgen
Paus Franciscus tijdens de audiëntie vanmorgen © Vatican Media

Uitgeverij HarperCollins maakte bekend dat ze in 2024 de memoires zal publiceren van paus Franciscus. ‘In dit boek vertellen we een verhaal, dat van mijn leven, aan de hand van de belangrijkste en meest dramatische gebeurtenissen die de mensheid de afgelopen tachtig jaar heeft meegemaakt’, schrijft paus Franciscus in het voorwoord.

Getuigenissen van de paus worden afgewisseld met tussenkomsten van Fabio Marchese Ragona, de correspondent voor het Vaticaan van de televisiegroep Mediaset, die in elk hoofdstuk de historische context beschrijft waarin Bergoglio leefde.

Het boek behandelt de periode vanaf het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939, toen de paus bijna drie jaar oud was, tot op de dag van vandaag. Het wordt uitgegeven in Spanje, Italië, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland, Mexico, Polen, Portugal, Brazilië en andere zuid-Amerikaanse landen.


Historische gebeurtenissen

Volgens HarperCollins richt paus Franciscus zich vooral tot de jongsten. Zo kunnen ze nadenken over wat de planeet heeft meegemaakt en om de fouten uit het verleden niet te herhalen. Maar de terugblik is ook een uitnodiging tot onderscheidingsvermogen en om het goede dat God ons heeft gestuurd opnieuw te beleven. 

De memoires worden verteld tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen zoals de val van de Berlijnse Muur, de staatsgreep van Videla in Argentinië, de maanlanding in 1969, het WK van 1986 waar Maradona ‘met de hand van God’ zijn bekende doelpunt scoorde. Vanuit een heel persoonlijk perspectief vertelt hij ook over de periode van de uitroeiing van de Joden door de nazi’s, de atoombom op Hiroshima en Nagasaki, de grote economische recessie van 2008, de ineenstorting van de Twin Towers, de pandemie, het aftreden van Benedictus XVI en het conclaaf dat hem tot paus verkoos met de naam Franciscus.

De CEO van HarperCollins, Brian Murray, noemt het een buitengewone eer dat zijn uitgeverij dit boek kan publiceren en daarvoor wereldwijd de rechten heeft verworven: ‘Vanaf zijn leven in Argentinië tot aan zijn benoeming tot paus van de katholieke Kerk heeft paus Franciscus een uitzonderlijk leven geleid, waarbij hij getuige was van enkele van de meest beslissende momenten in de recente geschiedenis.’

Bron: HarperCollins Publishers