Paus reageert op kritiek over Rusland

Paus Franciscus verzekerde de Grieks-katholieke bisschoppen vanmorgen van zijn solidariteit en gebed voor de bevolking van Oekraïne.
06/09/2023 - 15:57
Paus zegent icoon van Maria
Paus zegent icoon van Maria © Vatican Media

Paus Franciscus had vanmorgen een ontmoeting met de Grieks-katholieke bisschoppen om met hen de pijn, het lijden en de teleurstelling te delen waarmee het Oekraïense volk te kampen heeft. Op vraag van Franciscus vond de ontmoeting een uur eerder plaats dan gepland, om voldoende kans te hebben voor een langer gesprek met de kerkleiders. Grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk sprak over een moment van wederzijds luisteren en directe en oprechte dialoog. De ontmoeting begon volgens hem met een gezamenlijk gebed voor rechtvaardige vrede in Oekraïne en ‘degenen die op dit moment in ons land hun leven verliezen door toedoen van 'Russische agressor'. 

(vervolg na de foto)

De bisschoppen uit Oekraïne met paus Franciscus
De bisschoppen uit Oekraïne met paus Franciscus © UGCC

Het hoofd van de Grieks-katholieke Kerk vertelde dat de kerkleiders ook hun ontgoocheling en die van de Oekraïense bevolking hebben uitgesproken over sommige uitspraken en van de Heilige Stoel en ook paus Franciscus ‘die erg pijnlijk zijn en moeilijk te begrijpen voor het Oekraïense volk, dat momenteel vecht en bloedt om zijn waardigheid en onafhankelijkheid te behouden.’ De bisschop zei nog dat er sinds het begin van het conflict af en toe meningsverschillenen hebben bestaan en hij suggereerde dat Rusland zijn propagandaoorlog tot in het Vaticaan lijkt uit te vechten. Inwoners van Oekraïne zijn bovendien bijzonder gevoelig voor elk woord dat wordt uitgesproken, ook dat van paus Franciscus. De paus verzekerde de kerkleiders op zijn beurt van zijn nabijheid en solidariteit en zijn voortdurende nabijheid in gebed. ‘Ik sta dicht bij u en bij het hele Oekraïense volk.' Hij toonde ook een icoon van Maria, die hij als jonge bisschop ooit van de grootaartsbisschop had gekregen. ‘Voor deze icoon bid ik elke dag voor Oekraïne’, vertelde hij nog.

De bijeenkomst eindigde met een oproep van de Oekraïnse kerkleiders tot de paus en het Vaticaan om zich te blijven inzetten voor de vrijlating van de ontvoerde kinderen en krijgsgevangenen, onder wie in het bijzonder de redemptoristen Ivan Levytskyi en Bohdan Galeta.

Bron: Vaticannews.va/UGCC