Paus reist naar klimaatconferentie in Dubai

Franciscus vertelde dat hij van 1 tot 3 december naar Dubai wil reizen voor COP28.
03/11/2023 - 10:00
Paus Franciscus in gesprek met Gian Marco Chiocci in Rai-nieuws TG1
Paus Franciscus in gesprek met Gian Marco Chiocci in Rai-nieuws TG1 © Vatican Media

Paus Franciscus heeft in een gesprek met de Italiaanse openbare omroep Rai bevestigd dat hij van plan is om in het begin van december naar Dubai te reizen. ‘Ja, ik ga naar Dubai’, gaf hij als antwoord op de vraag van de journalist Gian Marco Chiocci, in een gesprek dat op 1 november in prime time in het televisiejouranaal van Rai 1 werd uitgezonden. ‘Onze toekomst staat op het spel.’. 

Hij vertelde dat hij er van 1 tot 3 december aan de klimaatconferentie COP28 wil deelnemen, die plaatsheeft van 30 november tot 12 december. Franciscus betreurde in het gesprek nog dat er sinds de klimaatconferentie COP21 van  2015 in Parijs geen enkele vooruitgang van betekenis werd geboekt. Met zijn aanwezigheid wil hij er mee voor zorgen dat de VN-klimaatconferentie een succes wordt. Recent nog riep hij de internationale gemeenschap in zijn klimaatbrief ‘Laudate Deum’ op tot sterkere inspanningen voor de bescherming van het klimaat. ‘Deze conferentie kan een keerpunt zijn.’

De reis van begin december wordt zijn 45e buitenlandse reis sinds de start van zijn pontificaat in 2013. Het is al zijn tweede bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten, dat hij al eens in 2019 bezocht.

Bron: I.Media