Paus reist tweede keer naar Hongarije

Paus Franciscus zal eind april de Hongaarse premier Viktor Orbán en president Katalin Novák in Boedapest ontmoeten.
28/02/2023 - 14:56
Paus Franciscus tijdens de slotviering van het Eucharistisch Congres in Boedapest
Paus Franciscus tijdens de slotviering van het Eucharistisch Congres in Boedapest © Vatican Media

De persdienst van de Heilige Stoel heeft vanmiddag bevestigd dat paus Franciscus van 28 tot 30 april 2023 voor de tweede keer naar Hongarije zal reizen. De plannen voor een tweede bezoek aan de Hongaarse hoofdstad Boedapest raakten al kort voor de jaarwisseling officieus bekend. Toch is de reis opmerkelijk, omdat de paus nog maar in september 2021 in Boedapest te gast was om er de slotviering op te dragen van het Internationale Eucharistische Congres. Bovendien heeft de paus sinds het begin van zijn pontificaat het aantal reizen naar Europese landen bewust beperkt. 

Viktor Orban

Tijdens zijn eerdere bezoek had de paus slechts een korte ontmoeting met president János Áder, premier Viktor Orbán en vicepremier Zsolt Semjén. Volgens de website van de Hongaarse Bisschoppenconferentie zorgde die korte ontmoeting met de politieke leiders toen voor verontwaardiging en verwarring. Daarop heeft premier Orbán de paus in de lente van vorig jaar, kort na de Hongaarse parlementsverkiezingen, formeel voor een staatsbezoek uitgenodigd. Huidig president Katalin Novák, heeft die officiële uitnodiging vernieuwd tijdens haar bezoek aan Rome in augustus 2022. Op vrijdag 28 april 2023, zo raakte pas bekend, reist de paus na de landing en verwelkoming op de luchthaven alvast door naar president Novák in het presidentiële paleis, gevolgd door ontmoetingen met premier Orbán en een toespraak tot de burgerlijke overheid en het diplomatieke korps.

Gezondheidsproblemen

Cirill Hortobágyi, de abt van de benedictijnenabdij van Pannonhalma, had eerder aangekondigd dat de paus naast Boedapest ook Pannonhalma zou bezoeken. De abt opperde zelf de mogelijkheid dat hij daar ook de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill zou ontmoeten. Maar de persdienst van de Heilige Stoel verduidelijkt dat er geen bezoek aan de abdij van Pannonhalma noch aan de stad Esztergom, de historische zetel van het aartsbisdom Boedapest-Esztergom, is gepland omdat dit uitgesloten is vanwege de mobiliteitsproblemen van de 86-jarige paus.  

Bron: I.Media/Katolikus.ma