Paus tot religieuzen: 'Herken God in kleinheid en kwetsbaarheid'

Paus Franciscus vraagt de religieuzen om God centraal te plaatsen en zorg te dragen voor kleine dingen.
03/02/2022 - 15:37

Paus Franciscus heeft de religieuzen woensdagavond, tijdens een stemmige viering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome, op het hart gedrukt niet te streven naar succes en zichtbaarheid. De Geest wil dat we elke dag trouw zijn en zorgen voor de kleine dingen die ons zijn toevertrouwd. Bij het begin van de viering was de basiliek in complete duisternis gehuld. Daarna kwamen de misdienaars en een kleine groep religieuzen met kaarsen binnen en trokken zij in processie naar het altaar. 

Lees verder onder de video. 

 

 

 

Voortgestuwd door de Heilige Geest

De paus herinnerde in zijn homilie eraan dat de mannelijke en vrouwelijke religieuzen worden voortgestuwd door de Heilige Geest. Terwijl de Geest ons ertoe brengt God te zien in de kleinheid en kwetsbaarheid van een kind, lopen we soms het risico onze toewijding te denken in termen van resultaten, doelen en prestaties: we streven naar ruimte, zichtbaarheid en aantallen. Hij waarschuwde ervoor dat achter de goede werken soms ook een vorm van narcisme of het streven naar erkenning durft schuil te gaan. Maar tegelijk is het ook zo dat de vele ontmoetingen, zoals ook die van Jezus in het Evangelie, een nieuw perspectief bieden op onszelf en de wereld. Het geeft ons een nieuwe kijk op onszelf, op anderen, op alle situaties in ons leven, zelfs de meest pijnlijke.

Verwelkom Christus met open armen 

Laat u niet ontmoedigen door de afname van de religieuze roepingen, zei de paus. Zelfs als de wereld het religieuze leven vaak als een verspilling, als iets nutteloos ziet, moeten we niet huilen over het verleden, maar met hoop naar de toekomst kijken. Juist in en door crises nodigt de Geest uit tot vernieuwing (…) Als wij Christus met open armen verwelkomen, zullen we ook de mensen om ons heen met vertrouwen en nederigheid verwelkomen. Dan zullen conflicten niet escaleren, zullen verschillen niet tot verdeeldheid leiden en is de verleiding om met een zus of broer de grens over te gaan en hun waardigheid te schenden uitgesloten. Laten we onze armen openen voor Christus en voor onze broeders en zusters! ...

Lees de integrale tekst van de homilie van paus Franciscus in het Frans of het Engels.

Bron: VIS/Vaticannews.va