Paus roept op tot cultuur van vrede

Paus Franciscus veroordeelt de ongecontroleerde wapenhandel en het immorele politieke discours, dat migranten van alle kwaad beschuldigt.
02/01/2019 - 18:09
Franciscus laat een vredesduif vliegen op het Sint-Pietersplein
Franciscus laat een vredesduif vliegen op het Sint-Pietersplein © Vatican Media

In zijn boodschap voor Wereldvrededag, van vandaag 1 januari 2019,  roept paus Franciscus de politici wereldwijd op zich in te zetten voor een cultuur van vrede. Hij onderstreept dat hun politieke engagament het algemene welzijn en de vrede moet dienen. Maar al te vaak, stelt hij vast, zijn politici ten prooi aan corruptie of bevorderen zij economische ongelijkheid, racisme en vreemdelingenhaat, de mishandeling van migranten en de aantasting van het milieu.

Vrede kan nooit het loutere evenwicht zijn tussen macht en angst. Paus Franciscus

De pauselijke vredesboodschap kreeg als titel mee: Goede politiek staat ten dienste van de vrede. De paus spreekt zich nadrukkelijk uit tegen nationalisme en populisme. Hij drukt de politici op het hart om zich te laten leiden door rechtvaardigheid, respect, oprechtheid, eerlijkheid en trouw. Hij veroordeelt een beleid dat slechts dient om zijn eigen macht en de belangen van bepaalde groepen in plaats van het algemene welzijn te bevorderen.

Ieder mens, en vooral elke christen, is verplicht om op zijn manier politiek actief te zijn, schrijft paus Franciscus nog. Goede politiek dient met name de vrede door jongeren de mogelijkheid te geven om de toekomst vorm te geven.

De Wereldvrededag van de katholieke Kerk wordt sinds 1 januari 1968 jaarlijks gevierd, op initiatief van paus Paulus VI (1963-1978).

Bron: I.Media/VIS

Lees een samenvatting (in het Nederlands) van de boodschap van paus Franciscus ter gelegenheid van de Wereldvrededag (1 januari 2019)