Paus roept op tot gebed voor vrede in Israël

Franciscus vraagt de strijdende partijen om de wapens neer te leggen, om verder bloedvergieten van onschuldigen te beletten.
08/10/2023 - 15:09
Paus Franciscus tijdens het Angelusgebed van vanmorgen
Paus Franciscus tijdens het Angelusgebed van vanmorgen © Vatican Media

Paus Franciscus heeft na het Angelusgebed van zondagmorgen de strijdende partijen in het Heilige Land opgeroepen tot het beëindigen van het geweld: 'Ik volg met angst en verdriet wat er gebeurt in Israël, waar het geweld nog heviger is losgebarsten, met honderden doden en gewonden tot gevolg. Ik betuig mijn verbondenheid met de families van de slachtoffers, ik bid voor hen en voor al diegenen die uren van angst en terreur beleven. Stop alstublieft de aanvallen met wapens. Laat ons begrijpen dat terrorisme en oorlog niet tot een oplossing leiden, maar alleen tot de dood en het lijden van zoveel onschuldigen.

Oorlog is een nederlaag: elke oorlog is een nederlaag!

Laat ons bidden voor vrede in Israël en Palestina.’

Bij de aanvallen van Hamas vielen er volgens de Israëlische overheid al minstens 500 doden. Volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid liggen er in de ziekenhuizen ook meer dan 2.000 gewonden, van wie er twintig in kritieke toestand verkeren en 330 zwaargewond zijn. Tientallen Israëlische burgers en soldaten zijn door Palestijnse militanten gegijzeld en ontvoerd naar Gaza. Ook op Palestijns grondgebied in Gaza, dat onder de controle staat van Hamas, vielen volgens de militie bijna vierhonderd doden, 2.000 mensen raakten gewond. 

Naar aanleiding van de oktobermaand die gewijd is aan gebed vroeg de paus nog: ‘Laten we in deze maand oktober, die niet alleen gewijd is aan de missies, maar ook aan het gebed van de Rozenkrans, onvermoeibaar de voorspraak van Maria aanroepen voor het geschenk van de vrede voor de vele landen van de wereld die getekend zijn door oorlogen en conflicten. Laat ons ook het dierbare Oekraïne niet vergeten, dat nog dagelijks onder lijden gebukt gaat en dat zo fel wordt gekweld.’

Verwijzend naar de synode bemerkte hij nog: ‘Ik dank degenen die de lopende synode volgen en vooral met gebed begeleiden, een kerkelijk evenement van luisteren, delen en broederlijke gemeenschap in de Geest. Ik nodig iedereen uit om het werk van de synode toe te vertrouwen aan de Heilige Geest.’

Bron: VIS