Paus sanctioneert Rwandese priester

Paus Franciscus heeft de Rwandese priester definitief uit het priesterambt ontzet nadat hij het vaderschap van een zoon heeft erkend.
05/05/2023 - 09:00

Paus Franciscus heeft de Rwandese priester Wenceslas Munyeshyaka definitief uit het priesterambt ontzet. De man verblijft al geruime tijd in het Franse bisdom Evreux, waar hij in een parochie actief was. Hij was midden jaren 1990 naar Frankrijk gevlucht omdat hij beschuldigd werd van betrokkenheid bij de genocide van 1994. Daarbij werden in de lente van 1994 op honderd dagen tijd ongeveer 1 miljoen mensen - vooral Tutsi's - met machetes en vuurwapens vermoord. De Franse krant La Croix schrijft evenwel te weten dat hij uit zijn priestertaken wordt ontzet na de erkenning van een vaderschap. In juli 2021 had hij bij een vrouw een zoon verwekt. Het bisdom had daarop in december 2021 de zaak aangekaart bij de Heilige Stoel en gevraagd de priester uit al zijn taken te ontheffen. 

Genocide in Rwanda

In 1995 was er bij een burgerlijke rechtbank in Frankrijk al een rechtszaak tegen hem aangespannen, maar dan voor mogelijke betrokkenheid bij de genocide. Het Collectief van Burgerlijke Partijen voor Rwanda (CPCR) en FIDH had hem namens overlevenden van de parochie waar hij in het voorjaar van 1994 pastoor was, beschuldigd van het verkrachten van vluchtelingenvrouwen, het uitleveren van Tutsi's aan moordenaars en deelname aan executies. Gilles Paruelle, de advocaat van de aanklagers, vertelde toen dat Munyeshyaka voorging in de eucharistie met een pistool aan zijn riem en in zijn homilies had aangezet tot haat tegen de Tutsi's. De procedure nam 20 jaar in beslag, maar in 2015 werd de priester na tegenstrijdige verklaringen voor die beschuldigingen vrijgesproken. Sommigen hadden toen bij de rechtbank getuigd dat Munyeshyaka pogingen had ondernomen om Tutsi-vluchtelingen net te beschermen en te helpen ontsnappen voor de milities. In 2006 werd hij wel door een Rwandese gacaca-rechtbank bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de genocide.

Bisschop Christian Nourrichard van Evreux liet eerder van de week weten dat de paus de Rwandese geestelijke bij decreet van 23 maart uit de klerikale staat heeft gezet: Vanaf nu is Wenceslas Munyeshyaka vrijgesteld van alle verplichtingen die voortvloeien uit de heilige wijding, verliest hij automatisch alle rechten eigen aan de klerikale staat, wordt hij uitgesloten van de uitoefening van het heilige ambt en kan hij niet langer functioneren als lezer of acoliet, noch de communie waar dan ook uitdelen. Deze beslissing is onomkeerbaar.

Bron: La Croix