Paus schenkt relikwie van kruis van Christus aan prins Charles

Naast alle pracht en praal is de kroning van de nieuwe Engelse koning op 6 mei ook een religieuze ceremonie.
20/04/2023 - 14:56
De zegening van het processiekruis
De zegening van het processiekruis © Church in Wales

Paus Franciscus heeft aan Prins Charles twee fragmenten van 5 en 10 mm geschonken die volgens de overlevering afkomstig zijn van het kruis waarop Jezus werd gekruisigd. De twee stukjes werden tot nu toe in de Zaal van de Lipsanotheca in de Vaticaanse Musea bewaard. Ze zijn een geschenk voor de kroning van de nieuwe Engelse koning, op 6 mei aanstaande. 

De relikwieën zullen worden verwerkt in een processiekruis dat gisteren door de anglicaanse aartsbisschop Andrew John van Wales tijdens een dienst in Llandudno (Wales) werd gezegend. De aartsbisschop vertelde bij die gelegenheid: Wij zijn bijzonder verheugd dat dit processiekruis voor het eerst zal gebruikt worden tijdens de processie door Westminster Abbey bij het begin van de kroningsdienst van de majesteiten. 

Het processiekruis, waarop prins Charles persoonlijk een keurmerk op het zilver heeft gehamerd, is door zilversmid Michael Lloyd gemaakt van Welshe materialen zoals leisteen, teruggewonnen hout en zilver van de Royal Mint. Tegen de tijd van de kroning worden daarin nog de twee fragmentjes verwerkt van het ‘Ware Kruis’ van Jezus. 

De kroningsplechtigheid wordt op 6 mei geleid door de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby. Prins Charles drong erop aan dat ook de andere religies bij de kroning worden betrokken, al is onduidelijk hoe. Het religieuze hoogtepunt van die viering wordt het moment waarop de koning in een eenvoudig wit overhemd wordt gezalfd met heilige olie die afkomstig is uit Jeruzalem. Maar volgens de Britse omroep BBC zal dit ‘private moment’ wellicht niet te zien in de live-verslaggeving van de kroning.

Door de kroning van Charles wordt hij meteen ook ‘Supreme Governor’ van de Church of England.

Bron: I.Media/BBC/Reuters