Paus schenkt relikwie van Sint-Pieter aan patriarch Bartholomeos

Met de relikwie van Sint-Pieter heeft paus Franciscus een uniek geschenk gegeven aan de delegatie van het oecumenische patriarch van Constantinopel.
02/07/2019 - 12:39
De overhandiging van de relikwie van Sint-Pieter
De overhandiging van de relikwie van Sint-Pieter © Vatican Media

Paus Franciscus heeft op het patroonsfeest van de Heilige Petrus en Paulus een relikwie van Sint-Pieter overhandigd aan de delegatie van het oecumenische patriarchaat onder leiding van de aartsbisschop Job, die voor de gelegenheid naar Rome was gereisd. Na de eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek schonk de paus een reliekschrijn dat zijn voorganger paus Paulus VI in de kleine kapel had geplaatst en bood het aan zijn gasten aan, met de vraag om het op zijn beurt aan patriarch Bartholomeos I te bezorgen. Zondagmorgen werd het in Istanbul tijdens een korte plechtigheid door mgr. Andrea Palmieri, de vicevoorzitter van de Pauselijke Raad voor Bevordering van de Eenheid van de Christenen, officieel aan de patriarch overhandigd.

Dit is een buitengewone en onverwachte gebeurtenis waarop wij niet waren voorbereid, reageerde aartsbisschop Job van Telmissos. Historisch gezien bevonden de relikwieën van de Heilige Petrus zich altijd in Rome. Eerder hebben er weliswaar ook enkele relikwieën, die door de kruisvaarders werden meegebracht, kortstondig de reis naar Istanbul gemaakt. Dit keer komt een relikwie van de H. Petrus met een onewayticket naar Constantinopel. Dit betekent een gigantische stap naar concrete christelijke eenheid.

Bron: VIS