Paus spoort katholieke en orthodoxe kerken aan tot vooruitgang

Paus Franciscus moedigt het herstel van de eenheid tussen de katholieke en de orthodoxe Kerk aan.
05/12/2020 - 00:00

Paus Franciscus schrijft in een boodschap voor het patroonsfeest van de orthodoxe Kerk dat de noodzakelijke voorwaarden bestaan voor het herstel van de eenheid tussen de katholieke en de orthodoxe Kerk. Hoewel alle onderlinge meningsverschillen nog niet zijn overwonnen, bestaan de noodzakelijke voorwaarden voor het pad naar het herstel van de eenheid van het geloof, broederlijkheid en het sacramenteel leven zoals dat bestond tijdens de eerste duizend jaar van de geschiedenis van de Kerk.

De pauselijke boodschap werd maandag voorgelezen tijdens de viering van het patroonsfeest met de oecumenische patriarch in de Sint-Georgkathedraal in Istanbul. Een delegatie van het Vaticaan, onder leiding van kardinaal Kurt Koch van de Pauselijke Raad voor de Christelijke Eenheid, woonde er de viering bij van de feestdag van de H. Andreas, de patroonheilige van de orthodoxe Kerken.

De viering valt samen met de 50ste verjaardag van het herstel van de banden tussen de katholieke en orthodoxe Kerk, na eeuwen vijandigheid. Paus Franciscus verwijst dan ook naar die historische toenadering tussen paus Paulus VI en de Oecumenische patriarch Athenagoras I, die destijds werd bekroond met een gemeenschappelijke bedevaart naar Jeruzalem. De toenadering die er sinds die tijd is ontstaan laat volgens de paus niet langer ruimte voor rivaliteit tussen de katholieke en de orthodoxe Kerk. Nog bestaande meningsverschillen moeten overwonnen worden met theologische dialoog, maar evenzeer barmhartigheid. Dat moet bijdragen tot een verdieping van onze kennis over de geopenbaarde waarheid en een meer geloofwaardig gemeenschappelijk getuigenis van de boodschap van verlossing en heil van Christus, in een wereld die zo'n nood heeft aan verzoening.

Bron: Asianews

© Orthobel