Paus spreekt open over knieproblemen

Paus Franciscus blijft kampen met pijn aan zijn rechterknie en heeft volgens zijn artsen vooral rust nodig.
28/04/2022 - 15:43
Zittend, tijdens een ontmoeting met kinderen uit Oekraïne
Zittend, tijdens een ontmoeting met kinderen uit Oekraïne © Vatican Media

Afgelopen dinsdag nog, maar ook al in het paasweekend moest de 85-jarige paus Franciscus verschillende afspraken op medisch advies afzeggen of zijn deelname eraan beperken als gevolg van de aanhoudende problemen met zijn rechterknie. Hij ondervindt sinds enkele weken ernstige problemen om recht te blijven staan en hij blijft manken. Eerder dit jaar zag hij zich ook al meermaals genoodzaakt om zijn deelname aan verschillende evenementen te annuleren. Zo moest hij eind februari zijn reis naar Firenze afgelasten. In het begin van april, tijdens zijn reis naar Malta, moest hij ook voor het eerst een lift gebruiken om in en uit het vliegtuig te stappen. Afgelopen zondag was hij gedwongen de homilie zittend bij te wonen en zo zijn tekst voor te lezen.

Duidelijk is dat paus Franciscus almaar meer last ondervindt van de acute kniepijn. Maandag vertrouwde hij tijdens een audiëntie aan de aanwezigen toe dat de problemen het resultaat zijn van een opspelende kwaal uit het verleden, die volgens hem vroeger de kwaal van de nonnen werd genoemd omdat ze op hun knieën baden en daardoor knieproblemen kregen. Het zal genezen, verzekerde hij. Maar gisteren voegde hij in de woensdagse algemene audiëntie eraan toe dat er op korte tijd weinig beterschap in zicht is. Hij verontschuldigde zich ook bij de aanwezigen dat hij vanwege de klachten slechts zittend afscheid kon nemen: Ik kan niet lang rechtop staan.

De entourage van de paus  bevestigt dat hij met hevige pijn in zijn rechterknie kampt. Die klachten zijn het gevolg van een gescheurde enkelband. Daardoor wordt hij almaar vaker gedwongen zijn audiënties zittend te houden.

Bron: I.Media