Paus bij start synode: 'Schep ruimte voor de heilige Geest'

Paus Franciscus riep de synodevaders op om in een geest van collegialiteit en openheid het welzijn van de gezinnen en van de Kerk voor ogen te houden.
19/04/2016 - 17:53
De openingszitting van de bisschoppensynode over het gezin © CTV/RadVat

De deelnemers van de 14de algemene synode over het gezin werden maandag in het Vaticaan verwelkomd voor de voortzetting van de dialoog die vorig jaar van start ging tijdens de buitengewone assemblee van de bisschoppensynode. De synode, zei paus Franciscus tijdens de eerste algemene congregatie, is een gemeenschappelijke tocht in een geest van collegialiteit en openheid, waarbij steeds het welzijn van de Kerk en van de gezinnen voor ogen moet worden gehouden.

De synode is geen parlement, waar een consensus, een gemeenschappelijk akkoord of een compromis door onderhandelingen moet worden bereikt. Paus Franciscus

De enige methodiek van de synode is die van openheid voor de heilige Geest met apostolische moed, evangelische nederigheid en vertrouwvol gebed.

Paus Franciscus vroeg de deelnemers aan de synode om de stem van God te beluisteren die in stilte spreekt en om nederigheid en apostolische moed te hebben. Wij hebben nood aan apostolische moed die leven schept en die van ons christelijke leven geen museum van christelijke herinneringen maakt. Hij riep op tot evangelische nederigheid om de eigen overtuigingen en vooroordelen opzij te zetten, om medebisschoppen te beluisteren, zich door God te laten vervullen en om niet over anderen te oordelen of zich superieur een hen te voelen.

Bron: Radio Vaticaan

Ontdek ons hele dossier over de gezinssynode.