Paus: ‘Stop de absurde en wrede oorlog in Oekraïne’

Paus Franciscus heeft vanmorgen teruggeblikt op een jaar van rouw, verwoesting en verschrikking na de Russische inval in Oekraïne.
22/02/2023 - 15:55
De stad Marioepol, symbool van de vernieling en hoge dodentol tijdens deze oorlog
De stad Marioepol, symbool van de vernieling en hoge dodentol tijdens deze oorlog © Vatican Media

Paus Franciscus heeft tijdens woensdagse algemene audiëntie opgeroepen om zo snel mogelijk een einde te maken aan de absurde en wrede oorlog in Oekraïne. Hij drong nogmaals aan op concrete inspanningen om het conflict te beëindigen, een staakt-het-vuren te bereiken en vredesonderhandelingen te starten. Mijn gedachten gaan uit naar uit naar de mensen in Oekraïne, die al bijna een jaar lijden onder de gevolgen van de invasie.

Het wordt overmorgen vrijdag 24 februari 2023 met de herdenking van de Russische invasie een wel erg trieste verjaardag, zei de paus. Het aantal doden, gewonden, vluchtelingen, geïsoleerde mensen, verwoestingen, economische en sociale schade spreekt voor zich. Moge de Heer deze misdaden en dit geweld vergeven: Hij is de God van vrede. De paus moedigde de aanwezigen aan om verbonden te blijven met de bevolking van Oekraïne, maar drong bij diegenen het voor het zeggen hebben in alle, in het conflict betrokken landen erop aan zich af te vragen of zij wel al het mogelijke hebben gedaan om deze oorlog te stoppen. 

Bron: VIS