Paus: studie van farizeeërs versterkt joods-christelijke relatie

De paus ontving een groep Bijbelgeleerden, docenten en studenten die een ​​vollediger en nauwkeuriger begrip van de farizeeërs willen krijgen.
10/05/2019 - 11:59
Paus Franciscus tijdens de ontmoeting met docenten en studenten van het Bijbelinstituut
Paus Franciscus tijdens de ontmoeting met docenten en studenten van het Bijbelinstituut © Vatican Media

Vandaag beseffen dat wij veel minder over de farizeeën weten dan wij altijd hebben gedacht, gaf paus Franciscus donderdag toen tijdens een ontmoeting met de deelnemers aan een conferentie van het Pauselijke Bijbelinstituut met als thema: Jezus en de Farizeeërs: een interdisciplinair overzicht. Doel van de conferentie is om te begrijpen waarom de farizeeërs in het Nieuwe Testament zo’n slechte naam hebben. Nog steeds heeft het woord farizeeër in verschillende talen de betekenis van ‘hypocriet persoon’ en ‘huichelaar’. In het jodendom staan de farizeeërs evenwel hoog aangeschreven omdat zij de grondleggers van het rabbijnse judaïsme zijn.

In zijn toespraak erkende de paus dat de negatieve connotatie die generaties christenen bij het woord farizeeër hebben gehad, ook antisemitisme in de hand hebben gewerkt. Een van de oudste en meest schadelijke stereotypen is precies dat van de ‘farizeeër’, vooral wanneer deze wordt gebruikt om Joden in een negatief daglicht te stellen, zei de paus. Uit recente studies blijkt dat we vandaag de dag minder weten over de farizeeërs dan vorige generaties dachten. We zijn minder zeker van hun oorsprong en van veel van hun leringen en praktijken. Daarom zal interdisciplinair onderzoek naar literaire en historische kwesties met betrekking tot de farizeeërs die op deze conferentie aan de orde komen, bijdragen tot een meer waarheidsgetrouwe kijk op deze religieuze groep, en bijdragen tot de strijd tegen het antisemitisme.

De paus herinnerde aan Rabbi Aqiba, een van de beroemdste rabbijnen van de tweede eeuw en een erfgenaam van de tradities van de farizeeërs. Die bestempelde de woorden: Hou van je naaste als van jezelf, als een van de belangrijkste beginselen van de Thora. De paus zei dat de Gulden Regel (Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden) een belangrijke aanwijzing is voor het herkennen van de verwantschap tussen Jezus en de farizeeërs. Die regel blijft ook vandaag een belangrijke basis voor elke dialoog, vooral die tussen joden en christenen.

Bron: VIS/Vaticannews.va/kro-ncrv.nl