Paus stuurt gezant naar oudste kerk van België

De Sint-Ursmaruskerk is de oudste kerk van ons land. Op zondag 24 september is er een viering naar aanleiding van de 1200ste verjaardag.
30/09/2023 - 15:24
De Sint-Ursmaruskerk
De Sint-Ursmaruskerk © Wikipedia

Paus Franciscus heeft vandaag de Luxemburgse aartsbisschop en kardinaal Jean-Caude Hollerich aangesteld als zijn gezant voor de viering van de 1200ste verjaardag van de inwijding van de collegiale kerk van Saint-Ursmer in Lobbes (Charleroi). De viering zal komende zondag 24 september plaatsvinden.

Het kerkgebouw op een heuvel aan de voet van de Oude Samber dateert uit de Karolingische tijd. De kerk werd tussen 819 en 823 gebouwd voor de Abdij van Lobbes en zij was bedoeld als grafkerk voor de abdij. Zij werd ingewijd in 823 en is de oudste kerk in ons land. Aan het Karolingische schip werden later een koor en een crypte in romaanse stijl toegevoegd. De kerk overleefde de Franse Revolutie en zij deed sinds die tijd dienst als parochiekerk. 

Binnenin het kerkgebouw is er niets bijzonders te zien: de muren zijn wit, de ramen klassiek en het plafond is bekleed met houten latten. Maar juist daarom is het kerkgebouw meer dan een bezoek waard en slaagt het gebouw erin om de bezoekers volledig tot rust te brengen. De kerk heeft ook twee klokkentorens: een Romaanse en een Karolingische. De oudste klokkentoren dateert uit de 11de eeuw. Volgens een legende werd hij gebouwd met de hulp van een beer die al het materiaal aansleepte, omdat alle paarden en runderen uit die periode samen met de ridders op kruisvaart waren.