Paus stuurt kardinaal Krajewski naar Heilig Land
Kardinaal Konrad Krajewski is prefect van het dicasterie voor de Dienst van Naastenliefde. In die functie reisde hij ook al meermaals naar Oekraïne met hulpgoederen. Zo leverde hij meermaals vrachtwagens vol humanitaire hulp af in dat land.
In een verklaring van het Vaticaan lezen we: ‘Bedroefd over de 'derde wereldoorlog die stukje bij beetje wordt uitgevochten' en die de wereld teistert, bidt paus Franciscus elke dag voor vrede. Hij roept op tot een einde aan de conflicten die de aarde bezoedelen: in het gemartelde Oekraïne, in Syrië, in veel landen in Afrika en nu in Israël en Palestina.’
De paus heeft daarom besloten ‘een tastbaar teken van zijn deelname aan het lijden van hen die de gevolgen van oorlog aan den lijve ondervinden’ te geven door kardinaal Krajewski naar het Heilige Land te sturen.
De in Polen geboren kardinaal zal Kerstmis doorbrengen met de lokale kerk in de geboorteplaats van Jezus.
Samen met de Latijnse patriarch van Jeruzalem, Pierbattista Pizzaballa, en de hele lokale Kerk zal Krajewski deelnemen aan de kerstviering als een grote aanroeping voor de vrede. Zo zullen ze de geboorte van Jezus vieren, de prins van de vrede en de enige hoop van onze wereld.’
De verklaring herinnert verder nog aan de ontmoeting van paus Franciscus met de Israëlische president Shimon Peres en de Palestijnse president Mahmoud Abbas in de tuinen van het Vaticaan op 8 juni 2014. Het communiqué sluit af met een gebed dat hij toen uitsprak:
Nu, Heer, kom ons te hulp!
Schenk ons vrede, leer ons vrede;
leid onze stappen op de weg van vrede.
Open onze ogen en onze harten
en geef ons de moed om te zeggen: 'Nooit meer oorlog';
'Met oorlog is alles verloren'.
Prikkel in onze harten de moed
om concrete stappen te zetten om vrede te bereiken...
Mogen de woorden 'divisio', 'haat' en 'oorlog'
uit het hart van iedere man en vrouw worden verbannen.
Heer, maak het geweld van onze tongen en handen onschadelijk.
Vernieuw onze harten en geesten,
zodat het woord dat ons altijd samenbrengt 'broeder' zal zijn,
en onze manier van leven
altijd die van: Shalom, Vrede, Salaam!