Paus tijdens Urbi et Orbi: We zitten allen in hetzelfde schuitje

Vrijdagavond heeft paus Franciscus voorafgaand aan een bijzondere Urbi et Orbi-zegen de mensen opgeroepen tot meer samenhorigheid in de coronacrisis.
28/03/2020 - 17:41
Paus Franciscus tijdens de bijzondere Urbi et Orbi-zegen vrijdagavond 27 maart
Paus Franciscus tijdens de bijzondere Urbi et Orbi-zegen vrijdagavond 27 maart © VaticanMedia

Er is diepe duisternis gevallen over onze pleinen, straten en steden. Het heeft ons leven overgenomen en alles gevuld met een oorverdovende stilte en een troosteloze leegte, die alles verlamt, sprak paus Franciscus vrijdagavond voor een indrukwekkend leeg en beregend Sint-Pietersplein in Rome. Lees hier de volledige tekst.

Het Urbi et Orbi (Latijn: voor de stad en de wereld) is de belangrijkste zegen van de katholieke kerk en wordt eigenlijk alleen uitgesproken met Kerstmis, Pasen en door een pas verkozen paus. Aan deze zegen is een volle aflaat verbonden. Paus Franciscus besloot tot een buitengewone verlening van het Urbi et Orbi vanwege de ernst van de coronapandemie.

Samen roeien

We realiseren ons dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, zwak en gedesoriënteerd, maar tegelijkertijd belangrijk en noodzakelijk, omdat we allemaal geroepen zijn om samen te roeien, zei de paus na een lezing uit het Marcusevangelie. De gekozen passage ging over een boottocht van Jezus en zijn discipelen over het Meer van Galileia tijdens een hevige storm. De 83-jarige Franciscus stond moedermens alleen op het bordes van de Sint-Pietersbasiliek. Het Sint-Pietersplein is gesloten sinds de algemene avondklok in Italië geldt.

Icoon en pestkruis

Op het bordes had de paus twee Romeinse cultusobjecten laten plaatsen: de aan Sint-Lucas toegeschreven icoon Salus Populi Romani, die in 593 een rol speelde in de geestelijke strijd tegen de pest; en het beroemde mirakelkruis uit de San Marcello al Corso kerk, dat tijdens de pestepidemie van 1522 door Rome werd gedragen.

Kwetsbaarheid

De paus herinnerde aan de menselijke kwetsbaarheid. De storm legt onze kwetsbaarheid bloot en legt de valse en onnodige zekerheden bloot waarop we onze plannen, projecten, gewoonten en prioriteiten hebben gebouwd. (…) Het laat zien hoe we dingen die ons leven en onze gemeenschappen voeden, ondersteunen en sterk maken verwaarloosd en opgegeven hebben.

Monstrans

In het voorportaal van de Sint-Pietersbasiliek was een altaar neergezet met daarop een monstrans die de heilige hostie bevat. Na een litanie tot Christus gaf de paus het Urbi et Orbi met het allerheiligste sacrament en zonder de gebruikelijke gebedsformule uit te spreken.

Lees de volledige tekst.

Bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws